Okupācijas muzejā sāksies lekciju cikls "Sieviete un karš" • IR.lv

Okupācijas muzejā sāksies lekciju cikls “Sieviete un karš”

25
Okupācijas muzeja ēka Raiņa bulvārī 7. Foto Inga Nestere, f64

Pirmā vakara tēma “Sievietes nacionālo partizānu karā”

Trešdien, 15.janvārī, plkst.18 Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7, notiks tematisks vakars “Sievietes nacionālo partizānu karā”, kas būs pirmais pasākums lekciju un diskusiju ciklā “Sieviete un karš”, raksta aģentūra LETA. 

Pasākumā meklēs atbildes uz jautājumu – kāpēc sievietes, Latvijā beidzoties Otrajam pasaules karam, devās mežā un pat cīnījās kopā ar vīriešiem. Skarbā un bieži traģiskā sievietes darbība pretošanās grupās uzdod arī citus jautājumus, uz kuriem nevar viegli atbildēt – vai, vairākus gadus pavadot partizānu gaitās, iespējams saglabāt sievišķīgumu, neatsvešināties no ģimenes un citi jautājumi. Pasākumā demonstrēs sieviešu – pretošanās kustības dalībnieču videoliecības par partizānu kara laikā piedzīvoto. Tās muzeja Audiovizuālā krājuma glabātāja Lelde Neimane atlasījusi no vairāk nekā 2000 lielā muzeja videoliecību krājuma. 

Nacistiskajai Vācijai 1945.gada 8.maijā kapitulējot, karadarbība Latvijā nebeidzās – tauta pretojās komunistiskajam režīmam. Latvijas nacionālo partizānu karš ilga no 1944.gada līdz 1956.gadam. Ap 12 000 aktīvi, organizācijās un grupās apvienoti nacionālie partizāni cīnījās pret komunistiskā režīma karaspēku, represīvajām iestādēm, komunistu partijas un padomju aktīvistiem. Sievietes nacionālajiem partizāniem visbiežāk pievienojās, bēgot no represijām. Atrašanās nacionālo partizānu grupās komunistiskā režīma ieskatā bija noziegums. Partizāni, arī sievietes, bez tiesas sprieduma tika nošauti, arestēti, spīdzināti un notiesāti. 

Pasākumu cikla turpinājumā 24.janvārī Okupācijas muzejā notiks lekcija “Sieviete izsūtījumā. 1941. un 1949. gada deportācijas” ar Sandras Kalnietes piedalīšanos un 29.janvārī lekcija “Sieviete Otrajā pasaules karā” ar Vitas Zelčes priekšlasījumu. Pasākumos aicināti piedalīties visi interesenti. Dalība tajā būs bez maksas.

Vairāk informācijas Okupācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu