Māksla noķert uzmanību • IR.lv

Māksla noķert uzmanību

Ingūna Elere. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Latvijas Mākslas akadēmijas profesore dizainere Ingūna Elere kopā ar citu jomu akadēmiķiem pandēmijas laikā pētījusi, kā efektīvi uzrunāt cilvēkus noteikumu ievērošanai

Rīgas dzīvoklis pret pirtiņu Inešos. Tieši tāda pārmaiņa pirms gada, sākoties pandēmijai, notika dizaina biroja H2E izveidotāju Ingūnas un Holgera Eleru dzīvē. Pāra vecākā meita studē Amsterdamā, bet jaunākā mācās Rīgā 3. klasē. Tieši mazākā bērna vajadzības Elerus rosināja mainīt vidi — pēc stundām tiešsaistē deviņus gadus vecā meita laukos var izskriet ārā, mest kūleņus. 

Kā daudzi pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu vecāki, Eleri izjūt spriedzi, dalot laiku starp saviem dizaina biroja projektiem, darbu augstskolā (abi ir LMA profesori) un nepieciešamību kopā ar bērnu attālināti mācīties. «Ārkārtējā situācija sākās 13. martā, bet jau nākamajā nedēļā viss darbs notika Zoom. Arī akadēmijā lekcijas sākās attālināti. Mēs darbā nekavējām nevienu termiņu, un man bija jāizvēlas — strādāt vai palīdzēt bērnam, jo meitas skolā nenotika neviena digitālā stunda,» Ingūna Elere atceras krīzes sākumu 2020. gadā. «Tas bija vissmagākais brīdis, jo jutu, ka man ir jāizšķiras: vai nu strādāju birojā un atbildu par saviem termiņiem un kolēģiem, vai arī nepametu novārtā meitu, viņas mācības. Centāmies mācīties sestdienās un svētdienās. Godīgi uzrakstīju skolotājiem, ka nevaru atļauties mācīties kopā ar bērnu darba dienās.» 

Šogad visas stundas Eleru meitas klasē notiek attālināti, un vecāki slavē klases audzinātāju — meita pati var pieslēgties mācību stundām, tas ir milzīgs atvieglojums. «Skaidrs, ka skolotājiem nav viegli, un es nevaru viņus vainot, jo arī skolotājiem nav bijis palīdzīga mehānisma, kas iepriekšējā pavasarī palīdzētu strauji pārmenedžēt izglītības sistēmas veidu,» saka Ingūna.

Dizaina pasaulei Covid-19 krīze atnesa jaunus izaicinājumus. Tieši no dizaineru atjautības un talanta atkarīgs šķietami pašsaprotamais: kā sabiedriskās vietās izvietoti roku dezinfektanti, ar kādām vizuālām zīmēm cilvēki tiek aicināti ievērot distanci un citus noteikumus, kā efektīvi saplānot vakcinācijas plūsmu lielajās platībās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu