Obama valdības darba apturēšanā vaino republikāņus (papild.) • IR.lv

Obama valdības darba apturēšanā vaino republikāņus (papild.)

10
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Finanšu ministrs: 17.oktobrī ASV sasniegs esošos parāda griestus

ASV Finanšu ministrija otrdien paziņoja, ka neskatoties uz valdības darba apturēšanu, tās rīcībā esošie līdzekļi izbeigsies 17.oktobrī, ja vien netiks paaugstināti tā dēvētie parāda griesti, ziņo LETA/AFP.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama otrdien apsūdzējis republikāņus, ka tie, sava “ideoloģiskā krusta kara” vārdā vēršoties pret veselības aprūpes sistēmas reformu, apturējuši valdības darbu. Prezidents pieprasījis republikāņu kontrolētajai Pārstāvju palātai ļaut valdības iestādēm atkal atsākt darbu.

Finanšu ministrs Džeikobs Lū Pārstāvju palātas spīkeram Džonam Bēneram adresētā vēstulē norādījis, ka daļējā valdības iestāžu darba apturēšana, kas sākās otrdien, jo nav apstiprināts budžets jaunajam fiskālajam gadam, neietekmēs iepriekš izdarītos aprēķinus par valsts kases rīcībā esošo līdzekļu izsīkšanas.

Lū atkārtoti brīdinājis, ka tad, ja parāda griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, ASV nāksies atteikties no savu saistību pildīšanas, lai gan ministrs tā arī nav norādījis, tieši kuras saistības Vašingtona nespēs pildīt.

“Ne vēlāk kā 17.oktobrī mūsu valsts esošo saistību izpildei mums atliks vien 30 miljardi dolāru,” vēstulē Bēneram raksta Lū. “Ar šo summu būs daudz par maz visiem izdevumiem, kas atsevišķās dienās var sasniegt 60 miljardus dolāru.”

Republikāņi, kas kontrolē Pārstāvju palātu atteikušies apstiprināt gan budžetu jaunajam fiskālajam gadam, kas sākās otrdien, 1.oktobrī, gan paaugstināt valsts parāda griestus, kas patlaban noteikti 16,7 triljonu dolāru līmenī.

Republikāņi pieprasa, lai apmaiņā pret jauno budžetu un parāda griestu paaugstināšanu prezidenta Baraka Obamas administrācija piekrīt izdevumu samazināšanai.

Jau kopš maija Finanšu ministrija spējusi apmaksāt valdības rēķinus, nepārsniedzot esošā parāda griestus, tikai ar “ārkārtas pasākumu” palīdzību, norādījis Lū. Taču tagad šie līdzekļi esot izsmelti un 17.oktobrī būs nepieciešami jauni aizņēmumi. “Ja mums nebūs pieejams pietiekami daudz skaidrās naudas, Savienotās Valstis pirmo reizi vēsturē nespēs pildīt savas saistības,” uzsvēris ministrs.

Kā ziņots, ASV valdība bijusi spiesta apturēt savu iestāžu darbu, jo republikāņi kā priekšnoteikumu jaunā fiskālā gada finansējuma piešķiršanai izvirzījuši prasību apturēt Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu. Tā dēvētās “Obamacare” reformas īstenošana bija jāsāk otrdien, kad sākas arī nākamais fiskālais gads. Savukārt visus republikāņu mēģinājumus uzspiest “Obamacare” apturēšanu bloķēja demokrātu kontrolētais Senāts.

Sekas ASV federālās valdības otrdien daļēji apturētajai darbībai ir tādas, ka ap 800 000 federālo iestāžu darbinieku otrdien nācās palikt mājās. ASV federālajai valdībai jau divas reizes nācies apturēt darbību – uz sešām dienām 1995.gada novembrī un uz 21 dienu tā paša gada decembrī.

Dombrovskis: Situācija ASV ir rāda, pie kā noved ultimatīvas prasības budžeta veidošanas procesā

Pašreizējā situācija Amerikas Savienotajās valstīs (ASV) ir labs paraugs tam, pie kā noved ultimatīvas prasības budžeta veidošanas procesā, – LNT raidījumā “900 sekundes” šorīt sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Politiķiem nespējot vienoties, pašlaik ir redzams rezultāts.

Pēc premjera teiktā, ASV situācija pagaidām ekonomisko situāciju Eiropā un Latvijā neietekmē, taču, ja tā turpināsies mēnesi, tad gan pasaule izjutīs sekas.

Dombrovskis uzskata, ka pašlaik ASV ir būtiski vienoties par valsts parāda griestiem, – pašlaik līdzekļu šajā valstī pietiekot līdz oktobra vidum. Ja politiķi nepanāks vienošanos par valsts parāda griestu palielināšanu, iestāsies finansiālais defolts.

(papildināta ar Valda Dombrovska komentāru)

Komentāri (10)

oktaavs 02.10.2013. 11.25

Dombrovskis: Situācija ASV ir rāda, pie kā noved ultimatīvas prasības budžeta veidošanas procesā
——————————————
Nekā tamlīdzīga.Tas tikai norāda uz to, pie kā noved valsts ekonomika, kura balstās uz naudas drukāšanu, populismu, deficītu un aizņemšanos. Cerams, ka obamaveidīgie un viņu regulējošā kompānija nekad vairs netiks tuvumā ASV politikai un ekonomikai. Nekad nav bijis tāds kauns par Ameriku.
Mūsu finanšu ģēnijiem arī gribas deficīta budžetu par katru cenu.

+4
-1
Atbildēt

1

    dace_ampermane > oktaavs 02.10.2013. 16.04

    west””” Nekad nav bijis tāds kauns par Ameriku.

    Vai Tu nevarētu izskaidrot šito? Vai ir kāds kauna mērs? Vai ir kāda ticama kauna statistika? Vai tas tāpēc, ka melnais ir Amērikas prezidents un Tev kauns par to? Par Obamu ir balsojusi Amerikāņu tauta un melniem vieniem pašiem nekādi balsis nepietiek lai Obamu dabūtu par prezidentu. Tu esi pašmājas experts :))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

inta_s 02.10.2013. 08.33

Tas viss ir šovs. Pašreizējā stāvoklī banku kartelis kuru sauc ASV Federālā Rezervju Sistēma ir pozīcijā, lai turpinātu vismaz kādu laiku vēl drukāt USD un uzturēt šo sistēmu, līdz tā sabruks.

Un tā sabruks diezgan drīz, bet ne jau dēļ budžeta laicīga nepieņemšanas.

http://www.youtube.com/watch?v=eMRfDv8v-UM

Obamu finansē tās pašas korporācijas kuras finansē Republikāņus. Tā ir spēle vienos vārtos. Šovs naiviem cilvēkiem.

Bet dēļ šīs government shut down noteikti ka kaut kas tiek izmantots tāds, kas nebūtu iespējams, ja nebūtu slēgta valdība un valsts iestādes. Grūti tagad pateikt kas mums paslīd garām neredzam, bet šādas nejaušības nenotiek.

Vēlāk uzzināsim kas tas varētu būt bijis. Katrā ziņā, 800 000 darbinieku paliek mājā un kaut kas kādam paslīdēs garām neredzot.

+4
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > inta_s 02.10.2013. 10.05

    ——Viedoklis_lv:”(..)
    Un tā sabruks diezgan drīz, bet ne jau dēļ budžeta laicīga nepieņemšanas.”
    ============================================================================
    Dienvidslāvija, Irāka, Afganistāna -, kura valsts sabruks nākamā?

    Kurš nav pieredzējis amerikāņu bumbošanu – tas vēl ilgi pļāpās par brukšanu!

    http://www.jbstek.com/assets/images/JBS%20stealth%20projects.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    nefratete > inta_s 02.10.2013. 09.58

    Tev nu gan ir vienkāršots skatījums uz dzīvi. Ja tu nesaproti notikušā jēgu – strīds nav starp FRS spēju un nespēju drukāt naudu, bet par to, vai viņa to darīs vai nē un pie kādiem apstākļiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 02.10.2013. 11.56

    Unabomberz, tās lugas sižets man ir saprotams. Šai sižetā tiek izspēlēts starp aktieriem strīds par Obamacare kas ietekmēs budžetu un tātad to cik daudz vēl vajadzēs drukāt (un tiek prognozēts ka 17. oktobrī atkal sasniegs tos “parāda griestus”). It kā kādu patiešām no viņiem satrauktu fakts kādā apjomā tiek drukāta nauda. Tas ir šovs. Un dzīvot līdzi šim šovam nesaprotot ka tas ir šovs – lūk tas ir ” vienkāršots skatījums uz dzīvi”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 02.10.2013. 10.35

Pašmāju experti tagad plaši iztirzās Amerikas nepilnības un mums izskaidros kā Amerika pareizi būtu jāpārvalda. Good luck!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu