Lielā investīcija • IR.lv

Lielā investīcija

Aivars Ozoliņš

ASV Kongress ir lēmis par atbalstu Ukrainai, Eiropai jāspēj vairāk

Amerikāņi vienmēr izdarīs pareizi, pēc būs izmēģinājuši visas citas iespējas. Šo palaikam Vinstonam Čērčilam aplami piedēvēto atziņu ASV Kongresa Pārstāvju palāta pagājušo sestdien apstiprināja, pieņemdama mēnešiem ilgi novilcināto likumu par palīdzību Ukrainai. Kā Čērčils ir pavisam noteikti teicis: «Nekad, nekad, nekad nepadodieties!»

Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons, kurš bija ilgi atteicies virzīt likumprojektu balsošanai, pēc tā pieņemšanas paziņoja, ka «savu darbu esam izdarījuši, un domāju, ka vēsture to novērtēs kā labu».

Vai tā bija atskārsme, ka nedrīkst pieļaut «ļaunuma ass» uzvaru, kā necik sen cietais trampists tagad raksturo Krievijas, Ķīnas un Irānas koalīciju pret Rietumiem, un vai līdzās cēla mērķa apjausmai viņu un partijas līderus vadīja arī pragmatisks aprēķins, ka daļa vēlētāju nepiedotu republikāņiem Ukrainas nodošanu? Lai arī kā, tautas priekšstāvju lēmums palīdzēs ukraiņiem vismaz šogad «neļaut Putinam uzvarēt», kā kara mērķi pieticīgi formulē prezidents Džo Baidens. «Labāk vēlu nekā par vēlu,» Polijas premjerministrs Donalds Tusks pauda soctīklos.

Baidens jau pagājušā gada oktobrī iesniedza ASV Kongresam pieprasījumu par papildu 106 miljardu dolāru finansējumu Ukrainai, Izraēlai, Taivānai un ASV dienvidu robežas nostiprināšanai. Senāts, kurā vairākums demokrātiem, šā gada februārī pieņēma likumu par 95 miljardu dolāru atbalstu Ukrainai, Izraēlai un Taivānai. Taču tas iestrēga Pārstāvju palātā, kur pārliecinošs abu partiju kongresmeņu vairākums bija gatavs to atbalstīt, taču spīkers Džonsons ar dažādiem aizbildinājumiem nesteidzās virzīt likumprojektu balsošanai. Tomēr pagājušo trešdien viņš paziņoja, ka balsojums notiks. Par palīdzību Ukrainai sestdien balsoja 311 kongresmeņi, to skaitā visi 211 demokrāti, pret bija 112 no republikāņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu