Zaudētas cerības? • IR.lv

Zaudētas cerības?

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu Baltajā namā 12. decembrī. Foto — Bill O’Leary / The Washington Post
© The Washington Post

Laikraksts The Washington Post ieguvis ekskluzīvu informāciju, ka ASV valdība veido jaunu militārās palīdzības stratēģiju Ukrainai, kurā vairs nav paredzēta krievu iekaroto teritoriju atgūšana. Pagaidām valdības locekļi šo plānu komentē tikai anonīmi

Vēl aizvien smagi pārdzīvojot par pagājušā gada neveiksmīgo ukraiņu pretuzbrukumu, Džo Baidena vadītā ASV valdība šobrīd izstrādā jaunu stratēģiju, kas mazina uzsvaru uz okupēto teritoriju atgūšanu un tās vietā koncentrējas uz palīdzību Ukrainai atvairīt jaunus Krievijas uzbrukumus. Vienlaikus ir nosprausts ilgtermiņa mērķis stiprināt Ukrainas kaujas spējas un ekonomiku.

Jaunais plāns liecina par krasi atšķirīgu noskaņojumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad ASV un citas sabiedrotās valstis steidzami sūtīja ukraiņiem modernu militāro aprīkojumu un mācīja viņu karavīrus. Tolaik bija cerība, ka Ukrainas armijai izdosies padzīt okupantus no valsts austrumu un dienvidu teritorijām. Taču šie centieni cieta neveiksmi, galvenokārt tāpēc, ka krievi jau bija paspējuši izveidot plašus mīnu laukus un nostiprināties ierakumos.

«Ir diezgan skaidrs, ka viņiem [ukraiņiem] būs grūti veikt tikpat lielu spiedienu visās frontēs, kā viņi mēģināja darīt pagājušajā gadā,» secina kāds augsta ranga ASV valdības pārstāvis.

Pašlaik tiek cerēts, ka Ukraina pagaidām vismaz spēs noturēt savas pašreizējās pozīcijas kaujas laukā, bet «līdz 2024. gada beigām tā būs daudz spēcīgāka un nostāsies uz ilgtspējīgāka ceļa», skaidro amatpersona, kas piekrita runāt anonīmi. (Arī vairākas citas intervētās amatpersonas atturējās publiskot savu vārdu.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu