ES aicina aktīvāk apkarot "legālās narkotikas" • IR.lv

ES aicina aktīvāk apkarot “legālās narkotikas”

20
ES tieslietu komisāre Vivjena Redinga. Foto: EPA/LETA

Visvairāk jauniešu, kas grib apreibināties, ir Īrijā, seko Polija, Lielbritānija un Latvija

Eiropas Komisija (EK) otrdien aicinājusi bloka dalībvalstis saskaņot savu cīņu pret medikamentu un rūpniecisko ķimikāliju izmantošanu apreibināšanās nolūkiem, kas kļuvusi par problēmu visā Eiropā, tai skaitā arī Latvijā.

Sevišķi apdraudēti ir gados jauni cilvēki, norādīja Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Vivjena Redinga, iesniedzot EK vairumu priekšlikumu šīs problēmas risināšanai, ziņo LETA/AFP.

Eiropas naktsdzīvē legālas psihotropās vielas arvien biežāk tiek izmantotas, lai izraisītu kokaīnam un ekstazī līdzīgu iedarbību. Šim nolūkam tiek izmantoti gan aptiekās nopērkami medikamenti, gan ķimikālijas, kas atrodamas būvlaukumos.

2011.gadā veikts pētījums liecina, ka ES vidēji 5% jauniešu vismaz reizi dzīvē ir mēģinājuši apreibināties šādā veidā. Visvairāk šādu jauniešu bija Īrijā, proti, 16%. Tuvu 10% šis rādītājs bija arī Polijā, Lielbritānijā un Latvijā.

Nepareizi lietoti, šie medikamenti un ķimikālijas var izraisīt nāvi vai nopietnas fiziskas vai psiholoģiskas sekas, sevišķi, ja šīs vielas tiek jauktas ar alkoholu, kas bieži tiek darīts.

“Piemēram, viela 5-IT, kā tiek ziņots, izraisījusi 24 cilvēku nāvi četrās ES valstīs tikai piecu mēnešu laikā no 2012.gada aprīļa līdz augustam,” norādīja EK.

Savukārt 4-MA – diētas tabletes, kas var izraisīt amfetamīnam līdzīgu iedarbību, – tiek saistīta ar 21 cilvēka nāvi četrās ES valstīs laikā no 2010.gada līdz 2012.gadam.

Redinga norādīja, ka no 2009. līdz 2012.gadam ES atklāto jauno psihotropo vielu skaits ir trīskāršojies. “Ar bezrobežu iekšējo tirgu mums nepieciešamas kopējas ES regulas, lai risinātu šo problēmu,” norādīja komisāre.

Viņa pauda pārliecību, ka nepieciešams paātrināt procesus, lai izņemtu no tirgus šīs vielas. ES jau ir ierobežota deviņu vielu pārdošana un šogad sarakstam plānots pievienot arī 5-IT.

 

Komentāri (20)

Riekstlauzis 18.09.2013. 11.18

Jā, vajadzētu arī būvķīmijas elementus tirgot tikai pēc būvuzrauga receptēm :).

+2
0
Atbildēt

0

Kristīne 18.09.2013. 14.28

Legalizējiet takš beidzot zāli, un visas tās pīpējamās garšvielas apmirs kā suga.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu