Sapnis beidzies • IR.lv

Sapnis beidzies

Foto — The New York Times
Valērija Safronova, © The New York Times News Service

Pēc 50 gadu pastāvēšanas ir pienācis gals utopiskajai komūnai, kas mīt Dānijas galvaspilsētas īpašajā rajonā Kristiānijā

Neierasti saulainā sestdienā pusautonomajā komūnā, kas sevi dēvē par Kristiānijas brīvpilsētu, kūsā dzīvība. Kāds vīrietis ar velosipēdu minas cauri pūlim, piedāvājot svaigi pagatavotus suši. Ielu tirdziņš ir pilns ar krāsainiem apģērbiem un gobelēniem. Bet pašā centrā vairāki vīri no dēļiem sanaglotos stendos tirgo marihuānu, kuras glabāšana, pārdošana un lietošana Dānijā aizvien ir aizliegta.

«Tā ir paradīze,» kāda ārzemniece saka savai draudzenei. Kristiānija ir populārs tūristu galamērķis.

Taču aiz šīs šķietami draudzīgās un jaukās fasādes jau labu laiku rūgst iekšēja neapmierinātība.

Aptuveni 30 hektārus plašā Kristiānija izveidojās 1971. gadā, kad pamestā militārajā bāzē līdzās Kopenhāgenas vecpilsētai ievācās anarhistiski noskaņoti skvoteri. Viņi utopiski sapņoja par dzīvošanu ārpus Dānijas tirgus ekonomikas likumiem. Viņi šajā teritorijā sāka būvēt sev mājas, kur un kā vien paši vēlas. Viņi tirgoja marihuānu, lai nopelnītu iztiku, un dzīvoja pēc saviem ieskatiem, ja vien tie nekaitē kaimiņiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu