Zāles, kas nogalina • IR.lv

Zāles, kas nogalina

1
Nellija Ločmele

Viss sākās nevainīgi — ar ģimenes ārstes izrakstītu Xanax, lai slāpētu paniku pirms publiskas uzstāšanās. Taču beigas ir traģiskas. Zāļu atkarība. Nelegāli dīleri Telegram kanālos, kas pieejami tikpat viegli kā Wolt ēdienu piegāde, jo policijas rokas ir par īsām. Nāve. 

Mirušā dzejnieka Andra Ogriņa bijusī sieva Anda atklāti runā par notikušo ar vienu cerību — lai traģēdija kļūst par brīdinājumu un varbūt glābj citus.

Jau vairākus gadus psihotropie medikamenti ir nelegālo vielu topā Latvijā. Otrajā vietā pēc marihuānas. Tabletes bez receptēm ir pāris klikšķu attālumā, bet lietotāji patiesībā nevar būt droši, ko pērk. Izskaust interneta slepenos plačus nav iespējams — kā vienu slēdz, vietā tūliņ ir cits. Tāpēc likumsargi un mediķi būtībā atkārto to pašu Andas Ogriņas vēsti: vienīgais ceļš ir skaidrot, cik bīstamas ir nelegālās zāles.

Draudu mērogu rāda ASV, kur ārkārtīgi pieaugusi mirstība no sintētisko opiātu pārdozēšanas. Savulaik šo krīzi aizsāka ar vieglu roku izrakstītas ārstu receptes. Tagad fentanils — legāls pretsāpju medikaments, kas kļuvis par ejošu preci narkotiku tirgū — ir biežākais nāves iemesls 18—49 gadus veciem amerikāņiem. Mediji skaļos citātos skaidro, ka ik pa gadam fentanils nogalina vairāk cilvēku, nekā ASV zaudējušas visos militārajos konfliktos kopš Otrā pasaules kara. Īpaši uztraucoši, ka pusaudžu vidū mirstība no fentanila pārdozēšanas kopš pandēmijas dubultojusies — eksperti to saista tieši ar viltoto medikamentu pieejamību internetā. Economist šā gada prognozēs jautāja: vai Eiropa kļūs par nākamo fentanila sērgas upuri?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu