Ījabs: Valdība pussagruvušā stāvoklī var pavadīt ilgu laiku • IR.lv

Ījabs: Valdība pussagruvušā stāvoklī var pavadīt ilgu laiku

70
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docents Ivars Ījabs. Foto: Lita KRone, LETA

Ja Reformu partija “aizskries projām”, viņus varētu aizstāt ar Zaļo un zemnieku savienību

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) valdība pussagruvušā stāvoklī var pavadīt ļoti ilgu laiku, un koalīcijas nestabilitātes iezīmes ir normāla Latvijas politikas sastāvdaļa, aģentūrai LETA sacīja politologs Ivars Ījabs.

Vaicāts, vai nestabilitātes iezīmes neliecina, ka Dombrovskis vairs nekontrolē situāciju koalīcijā, politologs atbildēja, ka “Vienotība” kontrolē vispārējo darba koordināciju un uzrauga valsts naudas tērēšanu. Savukārt novērojamie strīdi ir normāla parādība Latvijas politikā, kad partneri “kārtējo reizi kasās viens ar otru, šūpojot valdību”.

Jauna satiksmes ministra meklējumi ir ļāvuši koalīcijas partijām nodarboties ar savstarpēju apcelšanu. Tomēr neizskatās, ka valdība “tūlīt kritīs apkārt”, jo nav arī redzama skaidra alternatīva, kas varētu tikt izveidota. Viņš pieļāva iespēju, ka, gadījumā, ja Reformu partija “aizskries projām”, viņus varētu aizstāt ar Zaļo un zemnieku savienību.

Tomēr “Vienotība” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK darīšot visu, lai nepieļautu šāda scenārija izveidošanos, jo tas var RP dot jaunu elpu, līdzšinējiem koalīcijas partneriem pārmetot pārdošanos no Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas atstādinātajam Aivaram Lembergam (“Latvijai un Ventspilij”).

Viņš arī norādīja, ka ir jāskatās reāli, ka 11.Saeima nav principiāli atšķirīga no 10.Saeimas, jo, piemēram, Edmunds Sprūdžs (RP) par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru varēja kļūt, nezinot, cik Latvijā ir pašvaldības. Tāpat šajā parlamentā ir redzamas nacionālās apvienības ambīciju izpausmes.

Pēdējā laikā koalīcijas partijām vairākos jautājumos ir radušās domstarpības. Partneriem bija nevienprātība par tādiem jautājumiem kā valsts kontroliera izvēle, savukārt nacionālā apvienība rosinājusi ministru darba izvērtēšanu, neizslēdzot iespēju, ka varētu notikt krēslu pārbīde valdībā. Un ceturtdien koalīcijas partneri nobalsoja pret Sprūdža atbalstītajām pašvaldību darbības reformām.

 

Komentāri (70)

buchamona 25.01.2013. 15.44

Nu, nav valdībā krīzes pazīmes un tā nelīdzinās zaru būdai (Brigmanis), kura taisās sabrukt (Ījabs:). Tā visa ir tukša muldēšana, tā pat, kā NA piespēlētā ideja par “ministru vērtēšanu” un Sprūdža cīņa ar Lembergu. Vienkārši šobrīd LR iekšpolitikā nekas ekstrēms nenotiek, bet bez ” adrenalīna” latviešu politika nav iedomājama, tādēļ arī kuļ sviestu tukšgaitā gan politiķi, gan politologi :)

+14
-2
Atbildēt

1

    Elina > buchamona 25.01.2013. 20.41

    : Paldies. Vai tu esi gaišreģis, ka man domas no mutes izrāvi? :) Es lasu un klausos un brīnos, kas par šūmēšanos, kur tā valdība īsti taisās krist – pa labi vai pa kreisi. Un Ījabs acis pārgriezis un vaigus pārpūtis cenšas kaut ko prognozēt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 25.01.2013. 14.21

Arī RP nav izdevīgi “aiziet”, jo tas dod iespējas ZZS pacelt reitingus. Lēni, bet atbalsts ZZS krīt, un, tā turpinot līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, viņiem varētu būt problēmas savākt 5% balsu, ja tiks ieviests “bubulis” eiro (pret ko ZZS tik ļoti aģitē), kurš izrādīsies gaužām nekaitīgs un ja valdība ieviesīs vismaz daļu no reformām labklājības, veselības un izglītības jomās.
Ja iepriekš Dombrovskis varēja lepoties ar labi izpildītu valdības rīcības plānu, tad izskatās, ka partijas būs pārrēķinājušās un daudz ko no solītā vienkārši nespēs izpildīt, iekšējo “uzmetienu” un nesadarbošanās dēļ. Pieļauju, ka Dombrovskim ar ZZS bija vienkāršāk strādāt, jo ZZS interesēja konkrētas naudas plūsmas un neiejaukšanās konkrētos valstiskos jautājumos. Tagad Dombrovskis nesaprot, ne ko NA, ne RP vēlas – kurā brīdī tas ir PR, kurā varas ietekme un kurā brīdī tā ir naudas plūsma.

+15
-4
Atbildēt

2

    Vineta Ungailo > Una Grinberga 26.01.2013. 12.42

    ko vēlas NA un RP, to ne tikai Dombrovskis, bet arī paši NA un RP nesaprot

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > Una Grinberga 25.01.2013. 14.40

    Man viens ārvalstu būvnieks reiz teica: Latvijā neko nevar saprast un paredzēt (viņš salīdzināja ar savu pieredzi Grieķijā) – ir ierēdņi, kas neko nedara bez kukuļa un ir ierēdņi, kas ir sašutuši un skrien uz policiju, ja piedāvā kukuli. Laikam ar mūsu politiķiem līdzīgi. ZZS ļoti konkrēti kalpoja interesēm, bet ar V, NA, RP ir varianti – pagadās atsevišķi jokainie ar ideāliem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Janis 25.01.2013. 13.53

“Viņš arī norādīja, ka ir jāskatās reāli, ka 11.Saeima nav principiāli atšķirīga no 10.Saeimas”
Iepriekšējā Saeimā vairākums bija SC + ZZS + PLL un faktiski bija mazākumvaldība, kur Dombrovskim bieži atlika tikai plātīt rokas, kad viņus “apbalsoja”, jau minētais bloks.
Pat mūsu prezidents ir tieši šādi ievēlēts, apejot nosacīto “koalīciju” 10. Saeimā.
Tur varēja teikt, ka ienaidnieks ir ārējs, tagad (balsojumi par pašvaldībām, par būvniecības likumu, utt) reāli redzam, ka V pati sabotē reformas.

Ījabs vai nu ir tāds pats “eksperts” kā daži labi citi, vai arī viņam ar naudu viss kārtībā.
Politoloģijas 1×1 viņa tekstos ir vienāds ar 2.

+13
-4
Atbildēt

7

    Signija Aizpuriete > Janis 25.01.2013. 14.17

    —j_zalitis “(..)
    Politoloģijas 1×1 viņa tekstos ir vienāds ar 2.”
    =============================================================================
    Labākais N.Muižnieka “skolnieks” – un, manuprāt, labākais liberāļu ideoloģijas propagandists (mediju monitoringa dati par “sejas” komentāriem medijos).

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 25.01.2013. 14.41

    Jā, šajā Saeimā ir bijušas, liekas, 2 “apbalsošanas” reizes, viena no tām ar VK, bet tie acīmredzami nebija iepriekš sarunāti gadījumi, jo tam vienkārši nebija pamata – neviens, izņemot V, negribēja atbalstīt V kandidātu.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    austrisv > Janis 25.01.2013. 15.46

    Andrej, nav runa vai tas ir vai nav krimināli, bet runa ir par to, kurš tad kuru īsti apspēlē, un pirms balsošanas koalīcija neizvirza vienu kandidātu! Vai tā ir bijis arī iepriekš ,skatīt koalīcijas lēmumu!

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > Janis 25.01.2013. 15.06

    Kā gan tad to izskaidrot, ka Rasnačš pirms neilga brīža paziņoja LTV , ka NA nav sava VK kandidāta, bet pēc visai neilga laiciņa pēkšņi atbalsta RP kandidātu- tieši uz balsojumu saeimā!
    Tā nav sarunāšana aizmuguriski? Un tad ,protams, ka V atkal pie visa vainīga, jo ir vienkārši augstprātīga un greizsirdīga! Tikai uz ko?

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Janis 25.01.2013. 15.23

    Kā gan tad to izskaidrot, ka Rasnačš pirms neilga brīža paziņoja LTV , ka NA nav sava VK kandidāta, bet pēc visai neilga laiciņa pēkšņi atbalsta RP kandidātu- tieši uz balsojumu saeimā!
    ——–
    kas tur ko nesaprast. NA nav sava kandidāta.
    No diviem koalīcijas PARTNERU piedāvātajiem viņi izvēlējās vienu. Kur te krimināls? :)
    Kāpēc NA būtu jāizvēlās tieši V kandidāte?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 25.01.2013. 15.10

    Domājiet taču līdzi.
    Ko gan NA ar RP sarunāja, ja pēc tam prasa atdot viņiem ministrijas?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Janis 25.01.2013. 14.33

    Lai saglabātu objektivitātes paskatu, derētu arī balsojumu par VK pieminēt.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu