ES līderu samits beidzas bez vienošanās par budžetu • IR.lv

ES līderu samits beidzas bez vienošanās par budžetu

28
ES prezidents Hermans van Rompejs piedzīvoja fiasko. Foto: EPA/LETA

Galvenais šķērslis sarunās bija Lielbritānijas premjerministra prasības veikt budžetā lielu izdevumu samazinājumu

Eiropas Savienības (ES) līderu samits piektdien noslēdzies bez vienošanās par bloka daudzgadu budžetu, pavēstīja vairāku valstu delegāciju amatpersonas.

Sarunas aso strīdu atrisināšanai, kas izcēlās samita laikā, atsāksies janvārī, tviterī raksta Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Rendērs, vēsta LETA/AFP.

Kā pastāstīja viens no ES diplomātiem, galvenais šķērslis sarunās bija Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona prasības veikt lielu izdevumu samazinājumu plānotajā budžetā. Visaktīvāk viņa pozīciju samitā aizstāvējušas Zviedrija un Nīderlande.

Kemerons pieprasīja plānoto 1,047 triljonu eiro budžetu samazināt līdz 886 miljardiem eiro.

Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs pēc neveiksmīgā samita paziņoja, ka vienošanās par budžetu ir iespējama nākamā gada sākumā. ES līderu konstruktīvās sarunas esot parādījušas pietiekamu potenciāla pakāpi diskusiju turpināšanai nākamā gada sākumā, norādīja van Rompejs.

“Mums ir jābūt spējīgiem nolīdzināt esošās viedokļu atšķirības. Eiropas budžets ir svarīgs savienības saliedētībai, darba vietām un izaugsmei visās mūsu valstīs,” pavēstīja van Rompejs. “Mums ir jāstrādā pie mērenības budžeta. To prasa šis laiks. Ir rūpīgi jātērē katrs eiro.”

27 valstu līderu starpā valdot lielai viedokļu atšķirībai par izdevumu politiku, bija maz cerību, ka vienošanās par vienu triljonu eiro lielu budžetu tiks panākta divās dienās, norādīja van Rompejs, piebilstot, ka aizkavēšanos “nevajag dramatizēt”. “Sarunas par budžetu ir tik sarežģītas, ka tās parasti prasa divus piegājienus.”

Eiropas Komisija iepriekš ierosinājusi 2014.-2020.gada budžetu aptuveni viena triljona eiro (702,8 miljardu latu) apmērā, kas būtu par 5% vairāk nekā laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam.

Reaģējot uz vairāku valstu iebildumiem, van Rompejs pagājušajā nedēļā ierosināja samazināt Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu par 75 miljardiem eiro (52,7 miljardiem latu).

Tomēr virkne citu valstu, tostarp Lielbritānija un Zviedrija, iepriekš paudušas viedokli, ka ES daudzgadu budžeta samazinājumam vajadzētu būt lielākam – 100 līdz 200 miljardu eiro apmērā.

Pret budžeta tēriņu samazināšanu iebilst nabadzīgākās bloka dalībvalstis.

 

Komentāri (28)

Kalvis 23.11.2012. 22.39

Nu, ja par budzetu vienoties nav iespējams, tad katram nu būtu jāpadomā par šādas savienības ilgtspēju.
Tāpat par to ko darīt Latvijai, ja ir acīmredzama 2 ātrumu Eiropa – bagātie par sevi; nabagie par sevi. Kā klājas savienībā ar dažadu attīstības līmenu valstīm esam redzējuši – nekādi ES fondi pārskatāmā termiņā nespēs šo plaisu izlīdzināt. Un turpināsim tēlot muļķus, cenšoties noturēt darbaspēku Latvijā. Nu nav (pat ja ekspropriētu Lembergus, šķēles, karginus u.t.t.) tadas naudas ko maksāt speciālistiem un kas būtu līdzvērtīga melnstradnieka algai Rietumos.
Cerams, ka vismaz Federācijas murgs būs izsapņots.

0
-3
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Kalvis 24.11.2012. 23.12

    Trīs mīnusiņi nozīmē, kas šis ir diezgan veiksmīgs koments. Protams, līdz manam līmenim tas nevelk. Šīs tēmas sakarā es te ko varētu uzbliezt, kas vienā setā pārdesmit mīnusiņus savāktu. Bet, slinkums šodien pūlēties, lai jau aklie, kurlie un savā pašpārliecinātībā garā vājie ved mūs uz to zonu, kā visus šos 20 un vairāk gadus ir veduši un reformējuši. Šis, gan varētu būt pēdējais viņu vediens.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu