Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Donalda Trampa piekritēji 14. novembrī pulcējās ASV galvaspilsētā Vašingtonā, lai protestētu pret it kā notiekošo «vēlēšanu nozagšanu», un pieprasīja pašreizējā prezidenta palikšanu amatā vēl uz četriem gadiem. Baltā nama preses sekretāre apgalvoja, ka protesta akcijā piedalījies vairāk nekā miljons cilvēku, lai gan, pēc policijas aplēsēm, gājienā pa pilsētas centru piedalījās tikai vairāki tūkstoši cilvēku. Foto — Scanpix

Džo Baidens ASV prezidenta vēlēšanās ieguvis 306 elektoru balsis, bet Donalds Tramps — 232, kļuvis zināms pēc visu balsu saskaitīšanas. Lai uzvarētu, kandidātam jāsaņem vismaz 270 elektoru balsis. Piektdien Ķīna apveica Baidenu ar ievēlēšanu, taču pagaidām to nav izdarījusi Krievija. Tomēr Tramps joprojām atsakās atzīt konkurenta uzvaru prezidenta vēlēšanās. 


Minskā svētdien notika piemiņas gājiens 11. novembrī drošībnieku piekautā un nākamajā dienā mirušā Ramana Bandarenkas (attēlā) piemiņai. Milicija pret protestētājiem lietoja asaru gāzi un trokšņa granātas. Vairāk nekā 600 cilvēku tika aizturēti. Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska paziņoja, ka veido Tautas tribunālu, lai vāktu pierādījumus par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma noziegumiem. 

Ungārija un Polija uzlikušas veto ES ilgtermiņa budžetam un tautsaimniecības atveseļošanai pēc Covid-19 krīzes — kopumā 1,8 triljonu eiro finanšu paketei. Abas valstis iebilst, ka naudas sadale tiek saistīta ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu.

ASV farmācijas firma Moderna pirmdien paziņoja, ka tās izstrādē esošā vakcīna pret Covid-19 uzrāda 95% efektivitāti. Pirms nedēļas Pfizer un BioNTech paziņoja par vakcīnu ar 90% efektivitāti. Eiropas Savienība pagājušajā nedēļā parakstīja vienošanos ar farmācijas firmām BioNTech un Pfizer par 300 miljonu Covid-19 vakcīnu devu piegādi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu