Lāčplēša dienā sāks vākt ziedojumus Brāļu kapiem • IR.lv

Lāčplēša dienā sāks vākt ziedojumus Brāļu kapiem

45
Brāļu kapu ansambļa noslēdzošā siena ar Mātes Latvijas tēlu. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Pašvaldības aicinātas ziedot sava ģerboņa atjaunošanai

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, sāksies telefonakcija, lai savāktu ziedojumus Brāļu kapu noslēdzošās sienas, kuras centrā paceļas “Māte Latvija”, restaurācijai. Projekta patrons ir Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Šogad aprit 75 gadi kopš 1936.gada 11.novembrī tika atklāts tēlnieka Kārļa Zāles veidotais Brāļu kapu ansamblis. Lai veiktu unikālā pieminekļa saglabāšanu un novērstu bojājumus, pienācis brīdis aicināt talkā ikvienu ziedot savu artavu, saka Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna.

Akcija, ko rīko Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds sadarbībā Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem un Rīgas Pieminekļu aģentūra, notiks LTV pirmās programmas tiešraidē, kas sāksies plkst. 18.40 un pēc „Panorāmas” – plkst. 21.25.

Skatītāji redzēs, kā radās Brāļu kapu veidošanas iecere un kā notika ansambļa celtniecība, kā padomju laikā vajadzēja gudri nosargāt kultūras pieminekli un kā arī tagad Latvijā uzturēt dzīvu nacionālo varoņu ideju. Tiešraidē piedalīsies vēsturnieki, mūziķi un sabiedrībā pazīstamas personas.

Ikviens varēs ziedot vienu latu Rīgas Brāļu kapu atjaunošanas darbiem, piezvanot pa telefona numuru 90006480.

Restaurācijas pirmajā posmā paredzēts atjaunot Brāļu kapu noslēdzošas sienas, kurā uzstādīti Latvijas pilsētu, apriņķu vēsturiskie ģerboņi un četri senlatviešu karavīru tēli, kas simbolizē Latvijas novadus – Kurzemi, Zemgali, Vidzemi un Latgali, kreiso daļu. Tās izmaksas var sasniegt 74 tūkstošus latu. Darbus paredzēts veikt no 2012. gada maija līdz oktobra beigām. Visas sienas restaurācijai būs nepieciešami 350 500 latu.

Atdzīvinot 1935.gadā iedibināto tradīciju, kad katra Latvijas pilsēta veica līdzmaksājumu noslēdzošās sienas „Pilsētu ģerboņu galerijas” izveidei, fonds aicinājis pašvaldību vadītājus atbalstīt restaurāciju un piešķirt tūkstoš latu dotācijas, lai atjaunotu savas pilsētas vai novada ģerboni. Aicinājumam līdz šim atsaukušās divas pilsētas – Jelgavas dome jau ziedojusi, savukārt Gulbenes domes nākamā gada budžetā plānota dotācija šim mērķim.

Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds turpinās vākt ziedojumus katru gadu vienai Brāļu kapu noslēdzošās sienas daļai, līdz visa siena būs restaurēta.

 

Komentāri (45)

oktaavs 05.11.2011. 17.20

Mums valsts galvenajiem simboliem budžetā naudas nepietiek ? Autiņiem vajag ?
Neviens normāls latvietis nečīkstēs par dažiem santīmiem, bet no okupantiem pienākas principa pēc.

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 05.11.2011. 03.55

iespeejams es ziedotu ne tikai simts latu šaa memoriaala atjaunošanai , nez kaadeeļ man tas ļoti iespiedies atmiņaa , kad pirms piecdesmit gadiem pirmo reizi mani kaa 4. klases skolnieku , skolotaaja aizveda ekskursijaa pa maršrutu: Kokneses pilsdrupaam , Staburagu , Peerses uudenskritumu un Braaļu kapiem , iespeejams skolotaaja saprata , ka tas viss tiks zaudeets un gribeeja lai tas saglabaatos beernu atmiņaa ,tas viņai ir izdevies, par ko viņai jauutos muužiigi pateiciigs atceroties šo aizsaulee aizgaajušo cilveeku ejot vai braucot gar šiim sveetajaam vietaam , toreiz skats uz pilsdrupaam likaas grandiozas , augstu staavaa karastaa , vai kaads maz var iedomaaties ka tagad pie to pamatiem saakas bezdibenis simtu metru dziļumaa??? tas ir zudis …. Braaļu kapos toreiz nebija apglabaati neviens krievu armijas ģeneraalis nedz arii kaads kangars kompartijas liideris , taa patiešaam likaas sveeta vieta , ieejot tajaa pat mazus beernus toreiz taa radiija iespaidu , veelaak arii šo vietu uzskatu ka apgaaniija , biju ceriibaas ka atguustot neatkariibu šii vieta tiks attiiriita bet…

0
0
Atbildēt

1

    buchamona > Janka, Janic 05.11.2011. 07.53

    Vai kaut kādi apbedīti daži komunisti var devalvēt to latviešu karavīru varonību, kuri šobrīd guļ Brāļu kapos? Vai viņu piemiņa tādēļ ir kļuvusi mazāk svēta? Bet sākt nodarboties ar pārapbedīšanu un taisīt no tā visa šovu – cilvēku mirstīgās atliekas tomēr nav bornzas piemineklis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Līga Lētiņa 04.11.2011. 18.43

simboliski! vajag palīdzēt Mātei, tik berni paklīduši. ūū!
kāpēc neviens nepriecājas par iespēju palīdzēt Mātei Latvijai?
iemet kādu jefiņu ķurķī – visi no laimes apcurājušies, rīs kūkas, strēbs vīnu, bet te …. . kas noticis ar pasauli?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu