Zatleram neesot pieņemami “Mozaīkas” priekšlikumi • IR.lv

Zatleram neesot pieņemami “Mozaīkas” priekšlikumi

106
Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Tikai dažas stundas pēc Šlesera ultimāta Zatlers paziņo, ka biedrības priekšlikumi viendzimuma partnerattiecību reģistrācijai ir nepieņemami

Izvērtējot biedrības “Mozaīka” priekšlikumus likumu grozījumiem, Valsts prezidents Valdis Zatlers nonācis pie secinājuma, ka šie priekšlikumi “faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā mūsu valsts pamatlikums. To var raksturot kā slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu. Tāpēc man tas nav pieņemami un tādā formā es to nevaru  atbalstīt.”

Par to Ir.lv informēja Valsts prezidenta preses dienestā.

Zatlers uzskatot, ka Latvijā būtu jārisina ilgstošu un noturīgu partnerattiecību regulējums, paredzot partneru mantiskās attiecības, mantošanas tiesības un citas tiesības. Tomēr “Mozaīkas” iesniegtie 24 likumu grozījumi esot “diskriminējoši pret heteroseksuāliem pāriem, jo neparedz iespēju reģistrēt partnerattiecības starp abu dzimumu personām, kas dzīvo kopīgās, ilgstošās un pastāvīgās attiecībās. Lai gan zināms, ka problēmas mantiskajās attiecībās un mantojuma tiesībās vai, piemēram, iespējās iegūt informāciju par sava partnera veselības stāvokli ārstniecības iestādē ir arī heteroseksuāliem pāriem, kas dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās jeb tā saucamajā civillaulībā.”   Zatlers arī uzskata, ka par viendzimuma partnerattiecībām  ir jābūt  argumentētai un uz savstarpējas cieņas balstītai diskusijai sabiedrībā, izvairoties no neiecietības un ievērojot gan indivīda tiesības, gan arī sabiedrības tradīcijas un vērtības. Viendzimuma partnerattiecības nav saistāmas ar laulības institūtu. Neviens starptautisks cilvēktiesību akts neparedz valsts pienākumu  legalizēt viendzimuma laulības. Satversmē ir  stingri nostiprināta laulības definīcija: valsts aizsargā un atbalsta laulību savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Jau vēstīts, ka LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers ceturtdien no rīta žurnālistiem paziņoja, ka pieprasa no Zatlera skaidru nostāju jautājumā par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju. Ja Zatlers to atbalstītu, Šlesers nebalsotu par viņa apstiprināšanu otrajam pilnvaru termiņam lai arī PLL frakcijas vadītājs ceturtdien izvirzīja Zatleru atkārtotai apstiprināšanai.

 

Komentāri (106)

Juris Millers 19.05.2011. 15.44

Kaut kā ļoti muļķīgi tas viss tagad skan. Kad Satversmē bīdīja tos grozījums, tad skandināja, ka jāaizstāv laulības institūcija, bet tie geji jau tās pašas tiesības varot dabūt ar civillaulību reģistrēšanu. Tagad, kad sīki un detalizēti ir izklāstīts kādas tiesības civillaulības reģistrēšana nedod un ir piedāvāti konkrēti labojumi kā šo problēmu novērst, to redziet noverst nedrīkstot, jo tiesību došana homo pāriem kaut kā pārkāps laulību definīciju. Pilnīgs balagāns. Vienkārši atzīstiet, ka visi dejojiet zem Šļesera homofobiskās stabulītes un miers, vienkārši ciest nevarat homoseksuāļus un labprāt viņus cietumos saliktu kā pie padomju varas vai nacistiem.

Citādi tā tēlošana par vienlīdzīgumu (ko ES stingri pieprasa) un vienlaicīga faktiskā pazemošana ir jau sen apnikusi.

Vienkārši izlabot Mozaikas piedāvajumu, lai tas attiecas uz visu dzimumu pāriem un miers. Ja vīrietis+sieviete, tad tā ir laulība, ja citādi, tad civillaulība, bet tiesībām jābūt vienādām un nekāds satversmes pārkāpums tur nav.

+29
-7
Atbildēt

10

    Roberts Gūtšmits > Juris Millers 19.05.2011. 17.25

    >> aigarius

    1. Protams, ka nevaram ciest ! Jo īpaši pēc tam, kad sākās visi šie Praidi … Kurš ta to noliedz ? Dažs labs gļēvāks politiķis, bet arī tikai tāpēc, ka par šādu atklāsmi uzreiz saņem tādu kaku un samazgu devu no pediņu un dažu mediju puses, ka mīļā miera labad labāk tur muti ciet …
    2. Laulības mērķis ir radīt ģimeni. Ģimenes mērķis – dzemdēt bērnus. Par cik pediņi to nespēj, par kādu laulību vispār iet runa ?? Mantojumi un naudas lietas? Priekš tam kā reize arī ir Civillikums.
    3. Pediņiem jau tagad IR VISAS tiesības veidot savas ģimenes, slēgt laulības un dzemdēt bērnus tradicionālā veidā tāpat kā to dara visi citi. Ja viņi grib ko īpašu, tad arī attieksme un likumi būs īpaši.

    +7
    -16
    Atbildēt

    0

    piziks > Juris Millers 19.05.2011. 19.08

    Aigarius, kas traucēja Mozaīkai sev vēlamās, izdevīgās un nepieciešamās normas likumprojektā piedāvāt visiem, ne tikai savējiem?

    Kur tolerance pret nesavējiem/pārējiem? Mozaīkai taču ir visas demokrātiskās iespējas savu projektu labot, iedomājoties/piedomājot arī par pārējiem. Kādēļ reakcija tik saasināta par pārējo attieksmi pret Mozaīkas piedāvājuma brāķi? :)

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 19.05.2011. 16.08

    Šī konkrētā norma Satversmē tika ielikta 2005. gadā, piedaloties ļoti lielai daļai to pašu ākstu, kas vēl tagad Saeimā sēž.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 19.05.2011. 17.53

    Parasti visi tie, kas brēc par “ģimenes vērtībām” arī pēc tam izrādās par vislielākajiem izvirtuļiem, piemēram Katoļu priesteri, kas jau ir tūkstošiem mazu bērnu pasaulē izvarojuši (pēc pašas baznīcas aplēsēm), vai tas pats dižais ģimenes vērtību aizstāvis – Švarcneigers, kuram kā izrādās jau ir 10 gadu vecs dēls ar istabeni, par kuru sieva un sabiedrība uzzināja tikai tagad, kad viņš izdomāja aiziet no politikas. tādu piemēru ir simtiem – jo vairāk kāds brēc par “ģimenes vērtībām”, jo lielākas ir aizdomas, ka kaut ko ļoti ne-ģimenisku tas cilvēks privāti dara, lai tik ļoti publiski ‘kačātos’.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Juris Millers 19.05.2011. 17.48

    to Kurmītis
    “Pediņiem jau tagad IR VISAS tiesības veidot savas ģimenes, slēgt laulības un dzemdēt bērnus tradicionālā veidā tāpat kā to dara visi citi.”

    Un vēl veidot partijas un stumt tupai masai batonus par “ģimenes vērtībām”. Paldies Dievam pēdējās vēlēšanas parādīja, ka sabiedrība mostas.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > Juris Millers 19.05.2011. 16.01

    Ja arī būtu – tad Satversme ir šini ziņā novecojusi, tad, kad to izstrādāja, uzskati att. uz homoseksualistiem bija savādāki, un tā jāmaina.
    Satversme nedrīkst diskriminēt kādu grupu.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 19.05.2011. 23.32

    To labojumu pats Zatlers varēja noformulēt un pielikt klāt es esmu par 100% pārliecināts, ka Mozaīkai nebūtu nekādu iebildumu. Uz pārējā darba fona tas ir tik sīka nianse, ka tā nav pat pieminēšanas vērta. Tā dēļ bloķēt likumprojektu ir tīrs populisms.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > Juris Millers 19.05.2011. 22.25

    Mozaīkai jādomā par pārējiem, vai pārējiem un Saeimai par Mozaīku?
    Parasti jau vairākums domā par mazākumu, mazākuma interešu ievērošana ir pašaprotama lieta mūslaiku demokrātijām.
    Minoritātēm jābūt “tolerantām”, vai pārējiem jābūt tolerantiem pret minoritātēm?

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    liene.dz > Juris Millers 19.05.2011. 16.11

    >> Šī konkrētā norma Satversmē tika ielikta 2005. gadā, piedaloties ļoti lielai daļai to pašu ākstu, kas vēl tagad Saeimā sēž.

    Jā, ja nemaldos, tad toreiz tas notika ar lielu A. Baštika svētību, kurš, protams, arī ir no “kristīgās” partijas LPP/LC.

    Visi ceļi ved uz Romu… atvainojiet, LPP/LC.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 19.05.2011. 17.44

    Tad kāpēc nav aizliegtas laulības starp neauglīgiem cilvēkim, veciem cilvekiem, vai cilvekiem, kas negrib radīt bērnus?

    Tie piedāvātie grozījumi nav nekas episki superīgs – piemēram:
    1. grozījums administratīvā procesa likumā, kas ļautu registrētajam partnerim (tā pat kā laulātajam partnerim tagad) atteikties liecināt pret savu otro pusi
    2. grozījums likumā par dzīvojamo telpu īri, kas ļaut īrniekam izmitināt savu reģistrēto partneri izīrētā dzīvoklī bez izīrētāja piekrišanas (bet ar pienākumu informēt, tieši tā pat kā tagad to var laulātie)
    3. Neaplikt ar ienākuma nodokli dāvanas no reģistrētā partnera (līdzīgi kā ir laulātajiem tagad)
    4. grozījums likumā par pacientu tiesībām, kas ļauj reģistrētajam partnerim lemt par ārstēšanu vai atteikšanos no tās (līdzīgi kā laulātajam tagad)

    Vienkāršas pašsaprotamas juridiskas lietas, kurām jābūt vienadi pieejamām gan tām attiecībām, kuras baznīca atbalsta, gan tām attiecībām kuras baznīca neatbalsta (homo un arī bezlaulību hetero attiecībām).

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

liene.dz 19.05.2011. 15.55

Paskat tik, pietika Aināram piepūstiem vaigiem pabaidīt Zatleru, ka tas var zaudēt PLL balsis – un Zatlers steigšus pilnībā nostājas “ģimenes vērtību” superaizstāvju pusē.

Nožēlojami.

+18
-4
Atbildēt

3

    liene.dz > liene.dz 19.05.2011. 16.19

    >>> Ainārs, būdams goda vīrs, ar piepūstiem vaigiem visiem varēs stāstīt, ka ir nobalsojis “par”, jo prezidents arī ir izrādījies goda vīrs.

    Savukārt Valdis, kā izskatās, aizrautīgi ticēs Aināram uz vārda.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > liene.dz 19.05.2011. 16.12

    Starp citu, Ainārs, būdams goda vīrs, ar piepūstiem vaigiem visiem varēs stāstīt, ka ir nobalsojis “par”, jo prezidents arī ir izrādījies goda vīrs. Mums parasti tās aizklātās balsošanas ir tāda goda vīru (sievu) būšana.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > liene.dz 19.05.2011. 16.16

    Tikai, kā vienmēr, izrādīsies, ka balsojuši 70 “par”, bet nez kādēļ saskaitījušās tikai 40+ balsis.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

bebiekste 20.05.2011. 00.36

Es domāju, ka problēma jārisina saknē, jo homoseksuālisti dzimst no heteroseksuāliem sakariem. Kādi priekšlikumi?

+10
0
Atbildēt

1

    astra_ozo > bebiekste 20.05.2011. 09.16

    dzelžainiem homiķiem bērni nedzimst – Kādi priekšlikumi?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu