Neizdodas iecelt izmeklēšanas komisijas vadītāju • IR.lv

Neizdodas iecelt izmeklēšanas komisijas vadītāju

31
Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Saeima izveido parlamentāro izmeklēšanas komisiju “Parex” pārņemšanas vērtēšanai

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem, kuriem būs jāpēta iespējamās pretlikumīgās darbības “Parex” bankas pārņemšanas laikā, ceturtdien pirmajā sēdē neizdevās vienoties par komisijas vadītāja amatu.

Deputāts Jānis Ādamsons (SC) vadītāja amatam bija izvirzījis savu frakcijas kolēģi – deputātu Igoru Pimenovu (SC), kurš bija vienīgais kandidāts šim amatam. Tomēr deputātu atbalsts viņa apstiprināšanai nebija pietiekošs. Saskaņā ar Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta Jāņa Vucāna ierosinājumu komisijas deputāti par priekšsēdētāju balsoja aizklāti un divas reizes balsis sadalījās vienādi – četri deputāti bija par Pimenova apstiprināšanu un četri pret.

Pimenovs, informējot par saviem plāniem komisijas vadītāja amata, uzsvēra, ka, viņaprāt, būtu lietderīgi papētīt procesu, kas notika pirms “Parex” banka tika pārņemta valsts īpašumā. Lai to izdarītu, Pimenovs plānojot pieprasīt konfidenciālos Valsts kontroles atzinumus par 2008. un 2009.gada budžeta izpildi tajās daļās, kas skar “Parex” banku. “Ja mani apstiprinās, nekādā gadījumā es netaisos reducēt visu darbību uz [bankas] restrukturizācijas laiku. Manuprāt, tās ir odziņas, es gribētu tikt pie saknēm, ” sacīja Pimenovs.

Viņš atzīmēja, ka šie Valsts kontroles revīzijas ziņojumi bija par pamatu speciālas grupas izveidei Ģenerālprokuratūrā, kura vērtēja iespējamās nelikumības, taču neko neatklāja. Pimenovs vēlas noskaidrot, vai prokuratūra pārbaudē izmantojusi “pilnā apmērā savu kompteneci un vai visi izmeklēšanā iegūtie dati atbilstoši izmantoti”. Tiesa, pirmajā komisijas sēdē noskaidrojās, ka Pimenovam šobrīd nav pielaides slepeniem dokumentiem, lai viņš šādus plānus varētu īstenot. Deputāts gan uzsvēra, ka pielaides piešķiršana “ir procesā”.

Komisijas sēde tika pārtraukta līdz nākamajai nedēļai.

Saskaņā ar Saeimas lēmumu parlamentārās izmeklēšanas komisijā strādās deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Māris Kučinskis (PLL), Andris Šķēle (PLL), no Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētais Andris Bērziņš (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS), Aleksejs Loskutovs (“Vienotība”), Jānis Reirs (“Vienotība”), Igors Pimenovs (“Saskaņas centrs”) un Jānis Ādamsons (“Saskaņas centrs”).

Jau vēstīts, ka SC deputāti vairākkārt pauduši viedokli, ka “Parex” bankas pārņemšanā notikušas nelikumības, iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā daži SC deputāti arī nāca klajā ar likumdošanas iniciatīvām, kas, iespējams, varētu būt labvēlīgas “Parex” akcionāriem – Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim. Pimenovs gan ceturtdien noliedza jebkādu saistību ar šiem cilvēkiem vai viņu interešu lobēšanu.

 

Komentāri (31)

dro 17.03.2011. 18.41

…izmeklēšanas komisijā strādās deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Māris Kučinskis (PLL), Andris Šķēle (PLL), no Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētais Andris Bērziņš (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS)…
_______________________
Komisijas sastāvs vienkārši graujošs, vēl tikai trūkst Štrams un Ivanovs:))

+5
-1
Atbildēt

0

mary75 17.03.2011. 19.15

Divi no V, pārējie – SC un tā draugi.
Jau var iedomāties, kāds būs komisijas slēdziens.
Cerams, ka tai komisijai nav reāla vara, un valsts nedabūs maksāt K-K kādas tur milzu kompensācijas?

+1
-1
Atbildēt

0

mxblack 17.03.2011. 17.50

Es domāju ka šeit objektīvu vērtējumu šajā jautājumā varētu dot tikai kāds citas neitrālas valsts pārstāvis, vai pārstāvji ne vietējie politiķi, kuriem katram ir kādas politiskas intereses šajā lietā. Droši vien ka visi likumi šajā pārņemšanā netika ievēroti, varbūt daudzi pat tika rupji pārkāpti, jo toreiz Godmaņa iztiekumi jau pēc dienas bija absolūtā pretrunā ar iepriekš izteiktajiem. Toreiz viss notika lielā steigā un te sapīties varēja jebkurš.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu