ST tiesneši neredz pamatu lietai pret Muižnieci • IR.lv

ST tiesneši neredz pamatu lietai pret Muižnieci

34
Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Izvērtējot Muižnieces paskaidrojumus, kolēģi neredz pamatu disciplinārlietas ierosināšanai

Uzklausot un izvērtējot Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces skaidrojumus, ST nonākusi pie secinājuma, ka nav pietiekama pamata ierosināt disciplinārietu pret Muižnieci par tiesneša necienīgu rīcību, Ir.lv informēja Satversmes tiesā.

Kā informē tiesā, ST esot svarīgi, lai tiesā strādātu godīgi tiesneši. Muižnieces sniegtais skaidrojums kolēģiem būtiski atšķiroties no masu mediju paustās informācijas. Tā kā šobrīd ST rīcībā nav citas oficiālās informācijas, tiesneši ir secinājuši, ka pašreizējā brīdī nav juridiska pamata tālākām Satversmes tiesas procesuālām darbībām. Ņemot vērā to, ka visus materiālus Saeimas deputāti ir iesnieguši Ģenerālprokuratūrai, ST tiesneši uzskata, ka tiesiski pamatoti ir saņemt Ģenerālprokuratūras atzinumu, balstoties uz kuru, ST tiesneši lems par turpmāko rīcību.

Savukārt disciplināratbildība tiesnesim ir iespējama par tiem nodarījumiem, kas izdarīti, esot tiesneša amatā. Tādējādi ST tiesneši nesaskata pietiekamu pamatojumu tam, lai pašreiz ierosinātu disciplinārlietu par tiesneša necienīgu rīcību.

Ir.lv jau vēstīja, ka par Muižnieces, iespējams, viltoto dokumentu Ģenerālprokuratūrā sākta resoriska pārbaude, vēsta aģentūra BNS.

Prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks pavēstīja, ka Ģenerālprokuratūrā saņemts Saeimas deputāta Alekseja Loskutova ("Vienotība") iesniegums par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Loskutova iesniegumā un tam pievienotajos materiālos minētās ziņas nav pietiekamas, lai varētu izlemt, vai ir pamats kriminālprocesa sākšanai, tāpēc prokurors sācis resorisko pārbaudi.

Jau vēstīts, ka bijusī parlamenta Juridiskās komisijas vadītāja 9.Saeimā, pašreizējā Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. To nesen paziņoja Loskutovs un viņa partijas biedre Ilma Čepāne. 

Satversmes tiesas likums noteic, ka kriminālvajāšanas sākšana pret Satversmes tiesas tiesnesi nav pieļaujama bez ST piekrišanas. Šāda lēmuma pieņemšanai nepieciešams visa tiesnešu sastāva absolūtais balsu vairākums. Šos jautājumus Satversmes tiesa izskata triju tiesnešu sastāvā.

 

 

Komentāri (34)

mary75 04.03.2011. 18.09

Neko citu jau neviens arī negaidīja, pēc Kūtra paziņojuma ST ir apmēram tikpat liela ticība, kā pašai Muižniecei.
Kā zināms, viens negodīgs un bezprincipials cilvēkas, kam ētika un morāle ir tukša skaņa, var diskreditēt jebkuras iestādes darbu.
ST ir vismaz divi cilvēki, kas ir absolūti neatbilstoši šim amatam – Muižniece un Kūtris, tā ka ST spriedumiem turpmāk ir nulles vērtība.
Un tā ir iestāde, kuras lēmumi ir galīgi un nepārsūdzami, un kurā jāstrādā cilvēkiem, par kuru godaprātu nedrīkst būt ne mazākas aizdomas. Tik tāl esam, vēl vienu lielu gabalu tuvāk Somālijai.

+23
0
Atbildēt

0

Ieva 04.03.2011. 19.30

Tas ir absurds. Satversmes Tiesa, kurai būtu jāstāv goda sardzē, stāv zagļu sardzē. Zagļiem jau tā ir- viens uz vakts – Kūtris, kamēr otrs tikmēr šurī -Muižniece. Satversmes Tiesa!

Man tas ir vēl pierādījums tam, cik tā zivs galva mums ir sapuvusi. Vai tiešām vairs nav neviena godīga cilvēka palicis? Tiešām esam tādā dibenā un ārā netiekam un netiksim? Vai tiešām Sirdsapziņa un Godaprāts ir tā novalkāti, ka nolikti vecajā skapī kā nederīgi?

Tak ezim (bet ne Kūtrim vai ST tiesnešiem) ir skaidrs, ka ne jau nejauši tā Muižniece nokļūdījās. Jo tas “nejauši” bija īstā brīdī,īstā vietā, lai aizsegtu lielo nesmukumu – pozitīvismu. Nejaušība, nejaušības galā, pavisam nejauši.

Kas mums tur ir? Ko simbolizē Bendrātes, Staķes, Rugātes, Muižnieces? To, ka esam tik tālu degradējušies, ka neatšķiram godīgu no negodīga, labo no ļaunā… To, ka Tiesa, Satversmes Tiesa, Saeima stāv par savējiem, bet ne par vienu likumu, vienu taisnību?
Tad tāpēc Saeima ir pret atklātību?
Kam lai tic?

+19
-1
Atbildēt

1

    Janka, Janic > Ieva 05.03.2011. 04.25

    tas miiliit noziimee ka astoņkaajis jau aptveeris visus likumsargu kantorus , prokuratuuru tajaa skaitaa , veel tikai daži aģenti traucee KNABā , vislielaako ieguldiijumu šajaa pasaakumaa ielicis smagajos noziegumos apsuudzeetais Ventspils Minhauzens , kurš ar 7 000 000 latem to visu nopirka nomaksaajot peerkamajam likumdeveejaam , taadeeļ vakar Kalnmajers paziņoja ka nav jeegas saakt izmekleešanu lietai kurai neesot nozieguma sastaava , to pieraada arii šodienas saeima kuraa vienkaaršaak par vienkaaršu šodien nobalsot ka melns ir balts , pasakot tev skaidri un gaiši ka zaglis un šeftmanis jebkuraa variantaa buus labaaks par godiigo…kam lai tic? veidziet taču ticeet valsts nozadzeejiem liekot tos popularitaates ranga virsotnee , mostieties !

    +8
    0
    Atbildēt

    0

guntis_anita 04.03.2011. 19.33

ST neredz pamatu. Toties tai ir varens jumts. Tādas būves bez pamatiem, bet ar varenu jumtu ir nestabilas un apdraud pārējo sabiedrību. Tādas vienkārši jānojauc un jābūvē no jauna ar stabiliem pamatiem.

+16
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu