Aizkaitinājuma likums • IR.lv

Aizkaitinājuma likums

9
Arnis Priediņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Juristam Arnim Priediņam izdevies panākt, ka Mārupē blakus dižozolam prettiesiski uzceltās ēkas attīstītāji un ozola slepkavas tiks saukti pie atbildības

Ar Arni Priediņu tiekamies viņa darbavietā — vienā no lielākajiem Latvijas advokātu birojiem. Viņš lūdz neminēt biroja nosaukumu, jo Mārupes dižozola un nelikumīgi būvētās ēkas lietā iesaistījies kā privātpersona un sabiedrības loceklis. Arnis ir jurists ar 10 gadu darba pieredzi, turklāt specializējies tieši būvniecības jomā — tas bija izšķirīgs bonuss, sākot cīņu par taisnīgumu.

Atgadināšu svarīgāko: 2021. gadā Mārupē tika sākta rindu mājas būvniecība tieši blakus dižozolam, valsts nozīmes dabas piemineklim. Projekta attīstītājs un būvuzņēmējs ir SIA Zeninvest, bet rindu mājas nosaukums traģiski ironisks — Dižozolu nami. Patiesībā koks jau sākotnēji tika nolemts iznīcībai un beigās brutāli nozāģēts. 

Ēkas būvbedri izraka tikai septiņus metrus no ozola stumbra, tāpēc vietējie iedzīvotāji sāka celt trauksmi. Pateicoties Arņa aktīvai iesaistei, Ģenerālprokuratūra ierosināja tiesvedību. Oktobra sākumā pirmās instances tiesa lēma, ka rindu māju tik tuvu dižozolam nemaz nedrīkstēja sākt celt un uzbūvētā ēka būs jānojauc. 

Pats dižozols tika nozāģēts tieši pirms gada, ap vienpadsmitiem vakarā. Acīmredzot kāds cerēja, ka koka neesamība atrisinās visas problēmas. Policija sāka kriminālprocesu par patvaļīgu ciršanu, bet to pārkvalificēja pēc Krimināllikuma panta par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšanu vai bojāšanu. Šā gada pavasarī vienu personu noteica par aizdomās turēto, izmeklēšana turpinās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu