Cirkā atkal ziloņi • IR.lv

Cirkā atkal ziloņi

22

Rīgas cirka jaunajā programmā atkal būs skatāmi ziloņi

Rīgas cirka jaunajā programmā, kas būs skatāma no janvāra beigām, pēc sešu gadu pārtraukuma atkal skatītājiem būs iespēja vērot priekšnesumus ar ziloņiem, ziņo aģentūra LETA.

Ar Rīgā sen neredzētajiem ziloņiem skatītājus iepazīstinās ziloņu dresētājs Sonijs Frankelli, kurš ir ziloņu dresētājs jau ceturtajā paaudzē un Rīgas cirka programmā izrādīs trīs Āfrikas ziloņus.

Ar savu draudzīgo un rūpju pilno attieksmi pret saviem lielajiem dzīvniekiem Frankelli ir kļuvis par vienu no labākajiem ziloņu dresētājiem pasaulē. Viņš ir guvis augstākos apbalvojumus Starptautiskajā Montekarlo cirka festivālā, kā arī festivālos Romā, Briselē un Parīzē. Ar savu Āfrikas ziloņu atrakciju viņš ir apceļojis gandrīz visu pasauli un guvis skatītāju nedalītu mīlestību.

Uz jauno programmu Rīgas cirkā no saulainās Madrides būs atbraukuši trīs temperamentīgi spāņu viesmākslinieki – neparasts žonglieris un divi ekvilibristi uz virves.

No Vācijas Rīgas cirkā ieradīsies Jeļena un Jevgēnijs Šmarlovski, kuri sava radošā mūža laikā ir paspējuši kļūt par Starptautiskā Montekarlo festivāla, "Festival de Cirque de Paris", Milānas Internacionālā festivāla, Romas "Golden Circo Festval" un Barselonas "Clowns Festival" laureātiem par darbu ar cirkam neraksturīgiem dzīvniekiem – košiem, atraktīviem un čivinošiem papagailīšiem.

Rīgu jaunajā starptautiskajā cirka programmā pārstāvēs Jeļena Vasiļjeva, kura ir talantīga un daudzpusīga gaisa vingrotāja ar bagātu pieredzi, uzstājoties Eiropā.

Kopš pērnā rudens, kad tika atklāta Rīgas cirka 122.sezona, izrādēs piedalās arī Sanktpēterburgas jaunais, talantīgais un daudzpusīgais cirka mākslinieks Aleksejs Šmagins, kurš katrā programmā uzstājas ar jaunu cirka numuru. Šoreiz Rīgas cirkā būs tapis jauns mākslinieku duets ar Šmagina un jaunās Rīgas cirka gaisa vingrotājas Svetlanas Smirnovas piedalīšanos, skatītājiem pirmo reizi demonstrējot priekšnesumu gaisā, kurā vienlaikus tiek izmantots gan riņķis, gan zīda lentes.

Gaidīti jaunās izrādes viesi ir arī Maskavas Ņikuļina cirka mākslinieki – unikāli daudzpusīgie klauni-dresētāji un iluzionisti "Emelin & Co" jeb Aleksejs un Irina Jemeļini. Dueta dalībniece Irina ir gaisa akrobāte, iluzioniste un suņu dresētāja, savukārt Aleksejs ir ekvilibrists uz trepēm un komiskais iluzionists, bet abi kopā viņi ir izcili un daudzpusīgi klauni ar savu neatkārtojamu stilu un humora izjūtu.

Komentāri (22)

Laimonis Osis 24.01.2011. 11.11

Man ļoti žēl, ka Ir iesaka tik barbarisku pasākumu kā cirku ar savvaļas dzīvniekiem. Sirsnīgi iesaku Jums papētīt mūsdienu pasaulē aktuālos dzīvnieku ētikas jautājumus (Latvijā ar tiem nodarbojas Dzīvnieku ētikas padome), augt pašiem un izglītot lasītājus.
Cirks ar dzīvniekiem – sevišķi savvaļas – ir barbarisms. Ziloņus dresē,izmantojot elektrošoku un durot ar īlenu. Nemaz nrunāsim par to, kādos apstakļos šie dzīvnieki tiek turēti un kas ar viņiem notiek vecumdienās, kad viņi paliek nespējīgi un akli (cirkus dzīvnieki paliek akli no prožektoru gaismām). Papētiet to visu, pirms iesakāt kaut ko tādu.
Ne velti dažās Eiropas valstīs jau labu laiku ir aizliegts cirkū izmantot savvaļas dzīvniekus.
Es priecātos, ja Ir būtu mūsdienīgs un moderns žurnāls, kas raksta par dzīvnieku ētikas problēmām (pamācieties kaut vai no Guardian, kas regulāri raksta par šīm tēmām),nevis atbalstītu šo cilvēces atavismu.

+5
0
Atbildēt

2

    Laimonis Osis > Laimonis Osis 24.01.2011. 15.31

    Pilnīgi piekrītu. Dzīvnieki cirkū tiek izmantoti divu iemeslu dēļ: peļņai un tam, lai parādītu cilvēka it kā pārākumu pār dzīvo dabu. Lai gan tas, kio viņiem liek darīt, ir tikai truls cilvēku darbību atspoguļojums. Dzīvniekiem piemīt daudz vairāk spēju, viņiem ir daudz vairāk maņu un prasmju. Runājot par ziļoņiem, viņi ne tikai spēj skumt par saviem aizgājājiem, bet arī izmantot darbarīkus, lai, piemēram, izrakstu bedri un tiktu pie ūdens krājuminme, viņi spēj mainīt savu uzvedību, balstoties uz pieredzi, ārstēt sevi, viņiem ir humora izjūta, nemaz nerunājot par to, ka viņiem ir emocijas. Bet par ko zilonis tiek padarīts cirkū – par bezdomu milzeni, kas pēc komandas spēj stāvēt uz vienas kājas un mētāt bumbu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mareksz > Laimonis Osis 24.01.2011. 14.45

    Nav nopietnas atšķirības, vai tiek izmantoti savvaļas vai domestificētie / pārveidotie dzīvnieki. Tā ir nevajadzīga ekspluatācija cilvēku trulas izklaides vārdā jebkurā gadījumā – izmantošana, kas ietver kaitējumu pret indivīdu, liedzot dažādas “dabiskās brīvības”.

    Šie dzīvnieki tiek izmantoti kā instrumenti mērķa sasniegšanai, jo nespēj ne vien veikt apzinātu piekrišanu tam, ko “piekrīt” darīt, ne arī drīkst atteikties no “darba”. Uzskatu, ka dzīvnieku izmantošana izklaidei ir līdzīgi amorāla kā garīgi slimu cilvēku izmantošana šādiem mērķiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Laimonis Osis 24.01.2011. 11.38

LDzAĒP dati liecina, ka Eiropā darbojas 500 līdz pat tūkstotim cirku, kuros pastāvīgi izmanto savvaļas dzīvniekus. Dažās valstīs sabiedrība ir informēta par labturības problēmām un boikotē cirka izrādes, kurās tiek izmantoti dzīvnieki, bet atsevišķās valstīts, piemēram, Somijā kopš 1996. gada cirkos aizliegts izmantot savvaļas dzīvniekus, arī Beļģijā 2003. gadā 80 vietējās municipalitātes ir aizliegušas savā teritorijā uzstāties cirkiem, kas izmanto savvaļas dzīvniekus, tāda pati kārtībā ir arī Itālijā, bet Austrijā savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkos aizliegta kopš 2005. gada 1. janvāra.
Karaliskā biedrība cietsirdības pret dzīvniekiem novēršanai (Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals jeb RSPCA) norāda, ka „cirki ne tikai uzspiež dzīvniekiem nedabisku dzīvi, tie degradē un pazemo dzīvniekus. Cirki ir pilnībā novecojusi parādība laikā, kad vairāk kā jebkad agrāk ir vajadzīga savvaļas dzīvnieku aizsardzība un pasargāšana no izmiršanas.. Cilvēku attieksme pret dabu izveidojas bērnībā, līdz ar to arī šajā gadījumā sabiedrībai ir izvēles iespēja nākotnes paaudžu laba. Vai mēs dzīvniekus redzam kā dīvaiņus mūsu izklaidei, vai ari mēs pieņemsim, ka savvaļas daba ir daļa no sarežģītas sistēmas, kurai piederam arī mēs?”

+1
0
Atbildēt

0

ilze 08.11.2016. 19.31

Jurveda – uzņēmums, kura profesionāļi ir pārliecināti, ka jebkura problēma ir risināma! Jurveda sniedz juridiskus, grāmatvedības, tulkošanas un māju apsaimniekošanas pakalpojumus, gan fiziskām, gan juridiskām personām. Vairāk informācijas meklējiet – http://jurveda.lv

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu