Zvēra sirds • IR.lv

Zvēra sirds

1
Raimonds Martinovs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Latvijas Nacionālā baleta vadošais solists Raimonds Martinovs debitējis lielās formas izrādes horeogrāfijā, režijā un libreta radīšanā — balets Džungļu grāmata ir viņa dvēseles grāmata

Raimondam Martinovam (42) šis ir piesātināts dzīves posms. Pirmkārt, viņš joprojām ir mūsu baleta trupas vadošais solists un atveido lomas 14 sezonas iestudējumos. Otrkārt, kļuvis par pedagogu un repetitoru jaunajai paaudzei un paša kolēģiem. Turklāt jau desmit gadus strādā arī par horeogrāfu. «Tam jau spēka gadi domāti, lai darītu pēc iespējas vairāk. Senos laikos cilvēka vidējais dzīves ilgums bija 30 gadi. Mūsdienās bieži nenovērtējam savu garā mūža dāvanu un tērējam dzīves laiku, it kā tas būtu pašsaprotams. Es tā negribu. Pat neprotu slinkot,» viņš saka. 

Balets visai ģimenei Džungļu grāmata, kas pirmizrādi piedzīvoja 12. aprīlī, ir viņa pirmais lielformāta iestudējums — līdzšinējās pieredzes kvintesence kā dejotājam, horeogrāfam, cilvēkam un domājošam māksliniekam. Darbs tapis piecus gadus, taču izsapņots daudz ilgāk. 

Uz skatuves Raimonds vienmēr bijis intensīvs ekstraverts, kurš prot ne tikai tehniski izcili dejot, bet arī radīt aktieriski spilgtus tēlus. Kopš 2000. gada viņa repertuārā bijušas vadošās lomas visos klasiskajos baletos un laikmetīgajos iestudējumos. Kā pats smejas — dejo kopš pagājušā gadsimta! Viesizrādēs pabijis gandrīz visā pasaulē. Vairāku starptautisko baleta konkursu medaļnieks, Spēlmaņu nakts balvas laureāts, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks. 

Taču dzīvē viņš ir introverts, kuram nepieciešamas veselīgas vienatnes devas un saskarsme ar dabu. «Jo mazāk cilvēku apkārt, jo labāk jūtos,» viņš saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu