Sniega haoss Londonā • IR.lv

Sniega haoss Londonā

33
Stirna pēc snigšanās un puteņiem Lielbritānijas Kentas grāfistē. Avots: AFP/LETA
Vilis Kasims

Sals apvieno cilvēkus un parāda atšķirības

Šonedēļ sniga arī mūsu Londonas piepilsētā. Avīzes, portāli un laika ziņas to bija solījušas jau nedēļu, bet baumas sākās jau novembrī. Tējnīcā tērzējot ar saimnieku un darbā ar kolēģiem, sarunu sākt ar neiedomājamajiem, neizturamajiem laikapstākļiem (ap nulli) bija teju vai svēta lieta. Nebija vajadzīgs ne televizors, ne radioaparāts, lai izsekotu sniega virzībai no Skotijas augstienēm uz salas dienvidiem. Šķita, ka dažam labam mājās bija pielikta Lielbritānijas karte, kur ar piespraudēm ik rītu un vakaru atzīmēt jaunos sala upurus.

Un tad tas beidzot bija klāt. Pirmais sniegs bija bikls un nervozs, drebinājās gaisā kā anglis bez kažoka un izkusa, tikko pieskāries asfaltam. Otrais cēliens naktī uz ceturtdienu jau bija daudz krietnāks, uz brīdi padarot Londonu līdzīgu ziemīgajām pastkartēm. Pat no rīta uz trotuāriem varēja samanīt kādu centimetru sniega.

Tāpēc nākamajā rītā vairums vilcieni kavējās vairāk nekā pusstundu, bet daļa vispār tika atcelti. Autovadītāji arī šoreiz bija pārsteigti bez ziemas riepām (novērojumi neapstiprināja cerību par līksmām pikošanās kaujām starp šoferiem), ļaujot ziņu dienestiem sacensties apokaliptisku virsrakstu gudrošanā. Daudzas skolas tika slēgtas, bet tehnoloģijām apgādātais darbaspēks drīkstēja strādāt no mājām. Vienvārdsakot, vispārēja jautrība – izņemot tos, kuriem no rīta vajadzēja tikt uz darbu.

Bet arī tur sarunas no laikapstākļiem neaizvirzījās vairāk par pussoli. Kāds darbabiedrs sūrojās, ka nevar pat iziet uzsmēķēt, cits skuma, ka sniega dienas skolās sākušās tieši gadu par vēlu, lai pienāktos lieka brīvdiena, bet dienvidnieki gandrīz vienbalsīgi rūca, ka Anglijā viss ir labi, tikai tas nejēdzīgais aukstums…

Nākot no Latvijas, šāda ņemšanās pat negribot izraisa smīnu. Kā tik pie mums nav bijis… Taču atmiņas par kūts tīrīšanu -25 grādos labāk paturēt pie sevis. Un ne tikai tāpēc, ka strādāju kopā ar zviedrieti, kura var divkāršot it visus pieminētos mīnusus. Un arī ne tāpēc, ka valsts ziemeļpusē cimdi patiešām ir nepieciešamība un sniegā var kaut ierakties.

Tāpat kā Latvijā (un droši vien arī citviet), šeit žēlabas par laiku drīzāk ir rituāls, kas tikai pastarpināti saistīts ar notikumiem aiz loga. Sals ir visus interesējoša sarunas tēma, – tas apvieno cilvēkus un nodrošina dienišķo saziņas un joku devu pat klusētājiem. Vēl vairāk: tas beidzot ir pamatots iemesls, lai pasūrotos.

Arī Lielbritānija ir gana ziemeļnieciska zeme, lai problēmas būtu katra paša darīšana. Varbūt tuvākajiem draugiem kaut kas tiek pateikts, bet pārējiem – nedrīkst. Taču padalīties bēdās un sāpēs gribas. Un ārkārtēji laikapstākļi ir tikpat labs sarunu stimuls un cilvēku saliedētājs kā suns vai alkohols. Valoda gan piesardzīgāka kā citos apstākļos. Nupat uz ielas dzirdētais: „Tāds sniegs ir mazliet depresīvs, vai ne?” tam ir visnotaļ tipisks piemērs. Neuzbāzīgi, pieklājīgi, bet savējie sapratīs.

Protams, arī Latvijas cilvēkiem tas nav nekas svešs. Tikai laikapstākļu robežas citas – un arī iepriekšējais jautājums sabiedriskā vietā varētu tikt uztverts kā pārlieka jūtelība. Esam atturīgāki. Bet arī izturīgāki. Citādi mūsu ziemās būtu grūti. Toties tas atvieglo Anglijas salu.

Komentāri (33)

mxblack 04.12.2010. 15.00

Faktiski šī planēta ir kā brīnums ar savu cilvēkam piemēroto klimatu. Bet cilvēks ir kļuvis tik trausls un vārgs ka jebkādas izmaiņas klimatā viņu pilnībā izsit no ierastā dzīves ritma. Esam tā pieraduši pie komforta, ka jebkas drusku ekstremāls, tikai pavisam mazlietiņ, mums liek paradīt savu gļēvumu un nevarību. Un jo dziļāk mēs iebraucam civilizācijas purvā, jo bezspēcīgāki mēs paliekam. Nevaram bez auto palīdzības pat nokļut līdz aiz stūra esošajam veikalam, vairs neprotam ar kājām aiziet pat dažus simts metrus. Tikai vecas māmuļas un onkuļi, kuriem tādu nav, toties ir niecīga pensija, lai izdzīvotu ar kajām iet līdz tirgum pat daudzus kilometrus. Bet gļēvie varoņi aiz auto stikliem un bleķiem pat nedomā tādu paņemt salonā lai pa ceļam aizvestu. Toties savā “vāģī” jūtas kā ļoti lieli sportisti un ekstremāļi, kamēr brauc.

0
0
Atbildēt

0

edgars_linarts 03.12.2010. 15.06

Bet globālās sasilšanas trubadūri teica, ka Lielbritānijā sniega vairs nebūs:
http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html
Kam lai tic – presei un datormodeļiem vai tam, ko aiz loga var redzēt?

+2
-2
Atbildēt

3

    Aivars Krauklis > edgars_linarts 03.12.2010. 16.32

    Jātic vienlaikus abiem, jo zaļie trubadūri jau sen atstrādājuši tekstiņus par to, ka jebkurš notikums, auksts, karsts vai lillā, apstiprina viņu murgus.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > edgars_linarts 04.12.2010. 09.44

    Pieminētās svārstības notiek jau sen, daudzas reizes un bez ļautiņu būtiskas līdzdalības, zaļo trubadūru nodarīto postu mēs vēl pilnībā neesam ne sajutuši, pat ne apjēguši, tomēr neskumsti – būs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandra Lāce > edgars_linarts 03.12.2010. 18.06

    Jā jā, īstenībā tieši zaļie trubadūri ar savu trubadūrēšanu ir tie, kas atkausē Aļasku, Grenlandi, Sibīrijas tundru uc, samazinōt dzīves platību leduslāčiem, ziemeļbriežiem un citiām ziemeļu radībām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu