Juščenko kritizē ES par vienotas politikas trūkumu • IR.lv

Juščenko kritizē ES par vienotas politikas trūkumu

28
Viktors Juščenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Vienotā Eiropa skaidri nepaužot savu klātbūtni citos kontinenta reģionos

Vienotajai Eiropai daudzos jautājumos trūkst kopīgas pozīcijas, tā maz skaidri un saprotamā valodā formulē savu klātbūtni citos Eiropas reģionos, un ļoti bieži šī politika tiek izprasta kā pašpietiekama, kas neprasa nekādus pierādījumus un kuras izplatīšanā nav jāpieliek nekāda piepūle, tā intervijā laikrakstam "Diena" saka bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.

"Eiropas politikas problēmas izraisa ambīciju trūkums. Es nesaku, ka Eiropā ir jābūt vienam viedoklim, bet tai ir jāiemācās runāt vienā balsī un vismaz saskaņot viedokļus," Juščenko pausto citē aģentūra LETA.

Viņš norāda, ka Eiropu sadalījušas divas politikas. Viena politika ir Eiropai – apvienotajām mājām, pirmkārt jau Eiropas Savienībai (ES), savukārt otru veido Austrumos. "Tās pārsvarā ir pilnīgi atšķirīgas politikas, ar pretējām vērtībām, dažkārt pilnīgi nesaderīgiem uzskatiem. Ar citādu redzējumu daudzos jautājumos, arī tik svarīgos kā drošība, enerģētika, vīzu politika un aizsardzība," vērtē politiķis.

Viņš norāda, ka ukraiņus interesē integrācija Eiropā, jo "tur ir iespējas", turklāt, izplatot savu vērtību sistēmu tālāk uz austrumiem, Eiropa kļūtu vēl stabilāka.

"Dzirdot komentārus, ka lēmums pagarināt Krievijas flotes dislokāciju par 25 gadiem ir divu valstu iekšējais jautājums, man nākas domāt, ka Eiropa sākusi liekuļot. Tur nav saprasts, ka tas ir jūsu politikas zaudējums," norāda Juščenko.

Jau ziņots, ka 2010.gada aprīlī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs parakstīja Ukrainas parlamenta ratificēto vienošanos par Krievijas Melnās jūras flotes palikšanu Krimā līdz 2042.gadam. Līgumu 21.aprīlī abu valstu līderi noslēdza tikšanās laikā Harkovā. Tas paredz, ka Krievijas flote Sevastopoles bāzi varēs izmantot 25 gadus pēc līdzšinējā termiņa beigām 2017.gadā ar tiesībām līgumu pagarināt vēl uz pieciem gadiem.

27.aprīlī vienošanos ratificēja gan Ukrainas parlaments – Augstākā Rada, gan Krievijas Valsts dome. Ukrainā gan ratifikācija nenoritēja bez starpgadījumiem. Plenārsēžu zālē bija izraisījušās nekārtības – aizdegtas dūmu sveces, spīkera Volodimira Ļitvina virzienā lidoja olas. Savukārt Kijevas centrā vienlaikus notika plašs līguma pretinieku mītiņš, turklāt milicijas un demonstrantu starpā izraisījās sadursmes.

Komentāri (28)

bekijja 27.11.2010. 17.11

Kritika vietā, tikai ne jau ambīciju trūkums ir pie vainas. ES nav līdera. Jo dalībvalstis nav gatavas vēl ciešākai integrācijai un zināmai varas koncentrācijai. ES ir diezgan eksistenciālas izvēles priekšā – vai nu tā vēl ciešāk integrējas un kļūst par spēcīgu darboni globālajā telpā, vai tā turpina sadrumstaloto lēmumu pieņemšanas kompromisu politiku, kas to tikai pavājina. Pēdējā gadījumā riskējot, ka tās vājākos subjektus palēnām izpērk Ķīna. Interesanti pavērot, ka pat Krievija un Ukraina sagaida no ES ambiciozāku spēli – jo arī šīs valstis ir “kam pieslieties” izvēles priekšā un izskatās, ka Ķīna nevbūt nav viņu prioritāte. New world in making!

+2
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 27.11.2010. 18.48

Kritika vietā, bet Juščenko jāsaprot, ka nekādas vienotas Eiropas patiesībā nemaz nav, jo to veido nacionālas valstis ar savām interesēm un, ja Vācijai, Francijai vai Itālijai gribas pabrāļoties ar KF, tad tās arī meklē iespēju to darīt, pretīm gaidot dažādus bonusus dabas resursu formātā….Cīnīties pret to var nospraustu stratēģiju un kopēju šīs stratēģijas virzītāju un , šeit, es domāju komiskā paskata Rompeju vai Eštoni vai arī Barrozu, kurš aplinkus runā līdzīgi mūsu politikāņiem, bet cilvēkus, kam ir reāls skatījums, par to, kas Eiropai un visai Eiropai ir par labu esams kā arī iespējas to realizēt. Bet vēl jau ir ekonomiskā valstu struktūra, kas Eiropā ir ļoti nevienāda, kā dēļ rodas jau iepriekšminētās problēmas.

+2
-1
Atbildēt

14

    raimonds_bossltd > lebronj2356 29.11.2010. 00.11

    to otra puse
    Kāda vēl tur “alternatīva? Kad esi iemīzis visiem tējā, tad atliek tikai piesliegties tiem, kas arī mīž citiem tējā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > lebronj2356 27.11.2010. 19.19

    to Krix
    Širaka un Šrēdera sacensība, kurš labāk izlaizīs Putinam, ir radījusi milzīgus zaudējumus abu valstu ekonomikām.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > lebronj2356 28.11.2010. 12.23

    to otra puse
    Vai ar Karību krīzi, kas gandrīz izraisīja WWIII par maz? Vai Kubas un Vjetnamas atdošana komunistiem, nolemjot to tautas ilgstošam postam, nepietiek?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    bekijja > lebronj2356 27.11.2010. 19.33

    No kurienes tāda ilūzija par glābēju ASV? Pēdējais NATO samits un Klintones pēdējā laika aktivitātes diezgan labi parāda, ka Obama iet Šrēdera un Širaka pēdās.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    snjuu > lebronj2356 28.11.2010. 23.18

    “Vai Kubas un Vjetnamas atdošana komunistiem, nolemjot to tautas ilgstošam postam, nepietiek?”
    ===
    Kastro kļuva par “komunistu”, tad, kad ASV šo pasūtīja.
    Vjetnama ir cits stāsts – nevar karot pret tautu. Vjetnama gan šā laikā drīzāk tika uztaisīta, nevis “atdota”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > lebronj2356 29.11.2010. 00.06

    to Kristaps Freimanis
    Pret tautu? Amerikāņi Vjetnamā ir laipni gaidīti un ASV būs lielākais Vjetnamas partneris. Krievi nekad vairs neparādīsies Afganistānā, lūk ko nozīmē karot pret tautu. Tauta pēc ASV aiziešanas devās atklātā okeānā mazās apaļās laiviņās cerībā sastapt kādu kuģi jeb noslīkt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > lebronj2356 27.11.2010. 20.08

    Tomēr interesantāk būtu paskatīties uz bildi kopumā. Izskatās, ka pašlaik notiek tāda globāla taustīšanās, kurš ar kuru vai pret kuru. Un alianses paliek arvien lielākas, jo Ķīna (un potenciāli Indija un Brazīlija) ir mega lieluma spēlētāji. Pat ASV vieni paši globālajā tirgū ir švaki. Kas attiecas uz Krieviju, tad tās nozīme ir samazinās ar katru dienu, tāpēc pat Medvedevs / Putins meklē sabiedrotos. Un drīzāk skatās Eiropas virzienā. Acīmredzot kaut kāda pieredze sadarbībā ar Ķīnu ietekmē šādu politku. Nav jau nekāds noslēpums, ka Krievija Ķīnai ir izīrējusi milzīgu daļu savas Āzijas teritorijas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 27.11.2010. 19.26

    Par tiem zaudējumiem neesmu pietiekami interesējies, bet nu par laimi tiešām ne viens, ne otrs vairāk neko napārvalda. Širaks pat pa tiesām staigā… Latvijai ir arī jāsaprot, ka ES mūs neaizstāvēs reālu draudu priekšā, vismaz ne šajā formā. Ja nu vienīgi Vācija, bet maz ticams. Tādēļ ir pilnīgi absrdas runas par stratēģiskās partnerības ar ASV nevajadzību. Vēl 20 gadus vismaz vajadzēs !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > lebronj2356 27.11.2010. 22.48

    to Sleepwalker
    Ja viņš to darītu, beigtu kā Kenedijs. ASV nodevējus necieš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > lebronj2356 28.11.2010. 23.13

    “No kurienes tāda ilūzija par glābēju ASV? Pēdējais NATO samits un Klintones pēdējā laika aktivitātes diezgan labi parāda, ka Obama iet Šrēdera un Širaka pēdās.”
    ===
    Šī doma JUMS radās “sleepwalking” laikā vai kā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > lebronj2356 28.11.2010. 10.33

    Ombros – ko tad Kenedijs bija nogrēkojies? Otro apgalvojumu grūti komentēt, pārāk naivs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 27.11.2010. 20.14

    Tas ir tikai loģiski ka pasaule mainās un nevar mūžīgi dzīvot uz parāda neko nepiedāvājot pretī, nevar tirgot citu dabas bagātības un vēlēties kļūt tādā veidā par lielvaru. Katrā ziņā Ķīna, Indija un Brazīlija noteiks daudz vairāk nākajās desmitgadēs pie līdzīga scenārija. Potenciāli izcelsies arī tādas musulmaņu valstis kā Turcija un Irāna, kas attiecās uz pēdējām divām, kā arī Ķīnu tās izcelsies uz Krievijas fona, pareizāk sakot ex PSRS teritorijām, jo to etniskais sastāvs ne tuvu nav krievisks ! Medvedevs / Putins pārstāv, ja tā var teikt Krievijas krievisko daļu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 27.11.2010. 19.46

    Nekad neesmu teicis, ka ASV ir mūsu glābējs, tomēr tieši ASV aiztur Maskavas interešu nostiprināšanos visiem līdzekļiem Baltijā, pretēji ES. Par Obamas kompānijas politisko kursu, maigi sakot neesmu sajūsmā, bet…Jau kongresa vēlēšanas parādija, ka amerikāņiem nepatīk šāda politika. Nav jau iekalts, ka viņu ar visu Klintoni pārvēlēs uz otro termiņu. Man pat drīzāk liekas, ka nē un mums tas būtu labāk !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > lebronj2356 28.11.2010. 13.23

    Kubas nukleāro krīzi viennozīmīgi izraisīja Hruščova “parādīsim tiem jeņķiem”; Kenedijs tajā situācijā bija pat ļoti pretīmnākošs. Katrā ziņā viņš nevienu neprovocēja uz neadekvātām darbībām.

    Kuba, lai arī formāli, Batistas diktatūras laikā tomēr skaitījās neatkarīga valsts. ASV ar savu ekomisko politiku (Kubai ļoti neizdevīgi cukura importa nosacījumi) paši panāca naidīgu reakciju no kubiešu zemnieku puses. Kastro vienkārši piešķīla dzirksteli nokaitētajai situācijai. Pie tam Kastro, lai arī komunists, tomēr bija gudrs valdnieks un nepieļāva ne tuvu tādas represijas kā PSRS vai Āzijas sociālistiskajās valstīs. Pie tam Kubas revolūcija šakotnēji nebija komunistiska rakstura. Kastro pieslējās PSRS, jo nebija citas alternatīvas ASV ekonomiskās blokādes situācijā.

    Par Vjetnamu. Pirmkārt ASV evakuēja savus spēkus jau ilgi pēc Kenedija slepkavības. Otrkārt Ho Ši Mina vjetkongs izveidojās jau franču kolonizācijas laikā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 27.11.2010. 17.23

Juschenko jau nav sogjis shinii gadiijumaa. Abi ar Timashenko izlaida uzvaru no rokaam. Abu sho liideru nesaskanjas tikai nostiprinaaja Krievijas ietekmi Austrumeiropaa, taatad arii ES

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu