Eiropai jāuzvar • IR.lv

Eiropai jāuzvar

1
Pauls Raudseps

Pēc mēneša Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Jāiet balsot par Latvijas drošību

Devītais maijs — Eiropas diena!

Šajā datumā pirms 74 gadiem Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans nāca klajā ar plānu pakļaut Francijas un Vācijas tērauda un ogļu ražošanu vienotai pārvaldībai. Tolaik Rietumeiropā tikai pirms pieciem gadiem noslēgtā kara radītais posts vēl nebija pārvarēts, zaudējumi un ciešanas bija vēl pavisam svaigas cilvēku atmiņās, tomēr divu seno ienaidnieku Francijas un Vācijas līderi strādāja, lai izrautos no naida un iznīcības cikla. Ieroču ražošanai nepieciešamo izejvielu ražošanas apvienošana nozīmē, ka «karš starp Franciju un Vāciju kļūs ne tikai neiedomājams, bet arī praktiski neiespējams», teikts Šūmana deklarācijā. «Šis priekšlikums liks pirmo konkrēto pamatakmeni Eiropas federācijā, kas ir nepieciešama, lai saglabātu mieru.»

Pirmā virzība uz Eiropas Savie­nību, kurā šobrīd dzīvojam un kas Eiropas rietumu daļai nodrošinājusi ilgāko miera periodu tās vēsturē, sākās ar it kā nelielu, praktisku soli, taču to spēra cilvēki, kuri vienlaikus uzdrīkstējās sapņot par šķietami utopisku Eiropas politisko pārveidošanu un jau tolaik izvirzīja to kā savu galamērķi.

Protams, ir arī cits devītais maijs, taču tas veltīts nevis izlīgumam, bet gan ieroču žvadzināšanai. Tas nevis tiecas uz mieru, bet gan slavina karu, tā ideoloģiskais mērķis ir Eiropu nevis apvienot labklājībā, bet gan pakļaut impēriskām ambīcijām. Tik daudzus gadus pār mums ir gūlusies šī 9. maija ēna un uzjundījusi tik daudz emociju, ka ir pat neliels šoks apzināties — tūlīt būs atkal klāt kārtējā tā saucamā «Uzvaras diena», bet Latvijas sabiedriskajā telpā neviens par to ne sevišķi domā, ne runā. Okupeklis un citi padomju varas pieminekļi novākti, ar impērijas svētkiem saistīti publiski pasākumi ar likumu aizliegti, un pa Uzvaras parka celiņiem brauc skrituļslidotāji un mātes ar bērnu ratiņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu