Kara bailes • IR.lv

Kara bailes

Nellija Ločmele

Eiropiešu vairākums grib, lai ES vairāk palīdz Ukrainai, taču tikpat liels ir kārdinājums noslēgt pamieru ar Putinu

Veselība vai karš — kas šobrīd eiropiešus uztrauc vairāk? Izrādās, abas atbildes ir pareizās. Vispirms pandēmija un tad Krievijas iebrukums Ukrainā ir dziļi satricinājuši cilvēkus visā kontinentā, un pirms jūnijā gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām visu valstu pilsoņi pamīšus nosauc abas kā vissvarīgākās problēmas. Vienīgais izņēmums ir Francija, kur lielākas galvassāpes tomēr sagādā inflācija, liecina sabiedriskās domas aptauja, ko raidorganizācija ARTE pasūtījusi sadarbības projektā ar vairāku valstu neatkarīgiem medijiem, tajā skaitā žurnālu Ir.

Aptauja sniedz unikālus datus par eiropiešu gaidām — vairākums (62%) uzskata, ka Eiropas Savienībai ir jāstiprina atbalsts Ukrainai, tostarp militārais (45%), un jāturpina sankcijas pret Krieviju (59%).

Taču vienlaikus tikpat daudz piekritēju (63%) ir pamiera noslēgšanai ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Visdedzīgāk to grib itāļi un ungāri, bet tikai četrās ES dalībvalstīs šai idejai nav sabiedrības vairākuma. Kurās? Jā, uzminējāt, Baltijā un Polijā.

«Cilvēki nav starptautiskās politikas eksperti,» komentējot šos datus, atgādināja aptaujas veicēji BVA Xsight. Daudzi vienkārši vēlas kara beigas un nesaprot, ka vienošanās ar Putinu nav reāls risinājums, papildināja kāds no mediju sadarbības projekta kolēģiem ar lielu starptautisko pieredzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu