Kallasa: Lai Krievija min, ko mēs darīsim • IR.lv

Kallasa: Lai Krievija min, ko mēs darīsim

1
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa piedalās preses konferencē pēc Baltijas valstu premjerministru un Vācijas kanclera tikšanās Ministru kabinetā. Foto - Edijs Pālens, LETA

“Pirmais ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt šajā karā. Kad Ukraina uzvarēs un Krievijai būs jāatbild par agresijas noziegumiem, domāju, mums nebūs jāuztraucas par kaut ko citu,” intervijā žurnālam Ir saka Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. Aivars Ozoliņš ar viņu sarunājās 6.maijā Rīgā, kad viņa tikās ar mūsu premjerministri Eviku Siliņu (JV) un Lietuvas valdības vadītāju Ingrīdu Šimonīti. Pēc tam viņām bija kopīga saruna ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu.

Kā otro, kas mums jādara, Kallasa teic, ka ir vairāk jāinvestē mūsu pašu aizsardzībā un jāstiprina mūsu kolektīvā aizsardzība, lai spētu atbildēt, ja Krievija veiktu šādu soli pret mums. “Ja būsim gana stipri, varēsim arī izvairīties no šāda kara, jo agresoru provocē tikai vājums. Ja viņi uzskatīs, ka esam tik vāji, ka var sākt karu un uzvarēt, tad viņi to darīs.”

Igaunijas valdības vadītāja uzsver, ka tāpēc ir svarīgi investēt mūsu aizsardzībā un attīstīt savu aizsardzības rūpniecību: “Un mēs virzāmies uz priekšu arī ar kolektīvās aizsardzības plāniem, kuri mums ir NATO. Tas nozīmē, ka kopā rīkojam mācības, attīstām kopīgas komunikācijas līnijas un visu citu, kas vajadzīgs, lai būtu gatavi.”

Kallasa arī noraida variantu, ko minējis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (Progresīvie), ka aizsardzības līnijas būvniecība Latvijā varētu ilgt desmitgadi: “Nē, tam nevajadzēs tik daudz laika. Šīs aizsardzības līnijas gar mūsu robežām ir jāizbūvē, un Igaunijā šis darbs notiek, Latvijā arī. Neesmu dzirdējusi vērtējumus, ka tas prasītu desmit gadus.” Viņa norāda: “Vēstījums mums visiem ir darīt to tik ātri, cik vien spējam. Jo mums nav tik daudz laika.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Uldis.M42 09.05.2024. 14.49

Par ko Latvijai tāds lāsts ar prežiem un premjeriem, ja tikai par Bērziņu un Levitu un Šķēli, var pateikt, ka, atšķirībā no pārējiem, bija neslikti? Nu labi, poļiem nepaveicās ar Putina kājslauķi Tusku, bet tuski jau nav mūžīgi un nekur nav teikt, ka tos nevar piemeklēt Kenedija un Palmes liktenis.

0
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu