Pāvests pieļauj prezervatīva lietošanu HIV ierobežošanai • IR.lv

Pāvests pieļauj prezervatīva lietošanu HIV ierobežošanai

13
AFP/LETA

ANO to novērtē kā nozīmīgu Vatikāna spertu soli uz priekšu cīņai ar HIV

Organizācijas, kas cīnās ar imūndeficīta vīrusa (HIV) izplatību pasaulē, atzinīgi novērtējušas Romas pāvesta Benedikta XVI izteikumus, ka prezervatīva lietošana atsevišķos gadījumos var būt pieņemama, lai samazinātu risku inficēties ar HIV.

Nākamajā nedēļā klajā nāks grāmata "Pasaules gaisma: pāvests, baznīca un laiku zīmes", kuras pamatā ir Romas katoļu baznīcas galvas intervijas vācu žurnālistam Pēteram Zēvaldam. Vienā no šīm intervijām 83 gadus vecajam Benediktam XVI tika uzdots jautājums, vai "katoļu baznīca nav fundamentāli pret prezervatīvu lietošanu".

"[Baznīca,] protams, to neuzskata par reālu un morālu risinājumu. Tomēr zināmos gadījumos, kad ir nolūks samazināt infekcijas risku, tas var būt pirmais solis ceļā uz citu – humānāku seksualitāti," atbildēja pāvests.

Tomēr viņš norādījis, ka prezervatīva lietošana nav pienācīgais veids, kā tikt galā ar HIV infekcijas šausmām. "Koncentrēšanās uz kondomu jautājumu banalizē seksualitāti, un tieši tas ir iemesls, kāpēc tik daudz cilvēku vairs neuzskata seksualitāti par savas mīlestības izpausmi," uzskata pāvests.

Vatikāns līdz šim bija aizliedzis jebkādu pretapaugļošanās līdzekļu lietošanu, pat ja to lietošanas nolūks ir izsargāšanās no seksuāli transmisīvām slimībām.

Kā vēsta BNS, atsaucoties uz pasaules ziņu aģentūrām, ANO Programma pret HIV un AIDS (UNAIDS) atzinīgi novērtēja jaunos pāvesta izteikumus kā nozīmīgu un pozitīvu Vatikāna spertu soli uz priekšu HIV profilaksē.

Komentāri (13)

together 22.11.2010. 12.33

no visas garās grāmatas massmēdiju kopīpeists pamana prezīšus :)
cik gan daudziem cilvēkiem ir svarīgs katoļu baznīcas viedoklis :D
Bet ja nopietni, kuram no komentētājiem katoļu bazn;ica var kaut ko “aizliegt” vai “atļaut”. Un ja nevar, par ko cepiens? :)

+2
0
Atbildēt

0

aivarstraidass 21.11.2010. 14.31

>>> Vai tas pierāda ka Dievs arī pakļauts evolūcijai atbilstoši telpai un laikam..?
Kas vakardien bija ļaunums,tas šodien skaitās labums ?
=====
Domāju, ka Baznīcas mācībā dažas lietas nemainīsies (piemēram, ka Dievs ir trīsvienīgs), citas – var tikt precizētas. Prezervatīvu lietošana ir mazākais ļaunums (nevis labums). Ja kādā valstī 20% pieaugušo ir HIV inficēti, tad arī laulāto starpā var izmantot kādu līdzekli vīrusa aizkavēšanai – līdzīgi kā Ugandas ABC programmā HIV apkarošanā (1 – abstinence, 2 – being faithful, 3 – condoms). Bez atturības un laulāto uzticības, vieni paši prezervatīvi nebūs efektīvi. Savukārt ārlaulības attiecības Baznīca nav atzinusi – ne ar prezervatīviem, ne bez.

Ļoti labs un aktuāls Baznīcas maģistērija atzinums – tas parāda to, ka Vatikāna pieeja (pat tik jūtīgai morāles mācības daļai, kas attiecas uz seksualitāti) var būt gan elastīga, gan arī atsaukties aktuālām mūsdienu problēmām.

+4
-2
Atbildēt

0

rolands.bondars 21.11.2010. 12.46

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu