Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Patvēruma meklētāju kolonna pie Turcijas un Grieķijas sauszemes robežas 2. martā. Foto — AFP/LETA

Pirmdien pie Grieķijas Lesbas salas, apgāžoties migrantu laivai, gāja bojā četrus gadus vecs sīriešu puisēns. Viņš ir pirmais upuris pēc pagājušajā nedēļā izskanējušā Turcijas paziņojuma, ka tā vairs neliks šķēršļus bēgļiem ceļā uz Eiropu. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir ķēries pie taktiskas spēles: Sīrijas valdības spēku uzlidojumā 27. februārī Idlibas provincē tika nogalināti 33 turku karavīri, un Erdogans vēlas saņemt militāru atbalstu no Eiropas Savienības, pretējā gadījumā draudot atvērt savu robežu bēgļiem. Nometnēs Turcijā uzturas aptuveni 3,7 miljoni patvēruma meklētāju, un to skaits draud strauji pieaugt saistībā ar Sīrijas valdības ofensīvu valsts ziemeļos. 

Vācijas valdība pirmdien brīdināja migrantus, kas šobrīd atrodas Turcijā un apsver iespēju doties tālāk uz Rietumiem, ka Eiropas Savienība nav atvērta. Vācijas robežu atvēršana, kā tas notika 2015. gadā, netiks atkārtota, Vācijas valdības nostāju vēlreiz atkārtojis tās pārstāvis sakariem ar presi Štefens Zeiberts.


Krievija ir pastrādājusi kara noziegumus Sīrijā,
atzinusi ANO Neatkarīgā starptautiskā komisija. Pētot Krievijas atbalstu Asada režīma spēkiem no pagājušā gada jūlija līdz šā gada janvārim, izmeklētāji secināja, ka krievu iznīcinātāji vismaz divas reizes apzināti bombardēja civilos objektus: pērn 22. jūlijā uzlidojumā tirgum pie Idlibas bojā gāja 43 cilvēki, turklāt uzbrukums notika divos viļņos — otro triecienu krievu lidmašīnas īstenoja, kad traģēdijas vietā ieradās glābšanas dienesti. Savukārt 16. augustā Idlibas provincē tika sabombardēta bēgļu patversme, nogalinot 20.

ASV un talibu pārstāvji parakstījuši vienošanos par kara izbeigšanu Afganistānā. Līgums paredz pakāpenisku ASV karaspēka izvešanu un afgāņu iekšējo miera sarunu sākšanu. Taču talibu nemiernieki jau pāris dienas vēlāk paziņoja, ka atsāks operācijas pret drošības spēkiem un neievēros noslēgto miera līgumu, ja netiks atbrīvoti 5000 ieslodzīto talibu, ko nevēlas darīt pašreizējā Afganistānas valdība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu