Tehnoloģiju prasmes – priekšrocība vai nepieciešamība? • IR.lv

Tehnoloģiju prasmes – priekšrocība vai nepieciešamība?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Kārlis Kalniņš

Tehnoloģiju loma mūsdienu darba vidē kļūst arvien lielāka un tehnoloģiju prasmes un zināšanas vairs nav izvēles jautājums – tā ir nepieciešamība. Straujais tehnoloģiju progress maina ne tikai mūsu dzīvesveidu, bet arī profesionālo vidi. Tāpēc ikvienam, kurš pašlaik vēl šaubās, vai ir vērts apgūt tehnoloģiju prasmes, vēlos ieteikt – noteikti dariet to, neatlieciet uz vēlāku laiku iespēju iegūt izpratni par to, kā tehnoloģijas var palīdzēt taupīt laiku, kļūt produktīvākam un sasniegt savus mērķus. Pat tad, ja nav vēlmes strādāt IT nozarē, pamata zināšanas noderēs ikvienā jomā.

Tehnoloģijas ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu

Tehnoloģijas ir kļuvušas par galveno instrumentu, ar kuru iespējams būtiski uzlabot gan personīgo, gan darba produktivitāti. Lai gan bieži dzirdam biedējošus stāstus par to, kā tehnoloģijas mainīs profesijas un atņems mums darbu, patiesībā tās ir daļa no progresa, kas mums ļauj būt produktīvākiem. Lai saglabātu savas pozīcijas darba tirgū vai kāptu pa karjeras kāpnēm, ir svarīgi apgūt, vai vismaz iepazīt tehnoloģiju jomu tas ne tikai paplašina profesionālās iespējas, bet arī palīdz sekot līdzi mūsdienu aktualitātēm un mainīgajai darba videi. Tehnoloģijas vienmēr ir bijušas manu interešu lokā, taču laikā, kad sāku savas studijas, tehnoloģiju prasmes nebija tik ļoti nepieciešamas, kā tas ir patlaban. Rezultātā izvēlējos pavisam citu virzienu, taču, darbojoties ražošanas jomā, arvien vairāk sapratu, ka tehnoloģijas kļūst par nozīmīgu faktoru procesu pilnveidošanā un efektivitātes uzlabošanā, daudzi darbi tiek automatizēti un no digitālo prasmju apgūšanas neizbēgt.

Ar ko sākt?

Tehnoloģijas ir ļoti plašs lauks – kiberdrošība, programmēšana, mākslīgais intelekts, dizains vai kāda cita specializācija, un katrā no nozarēm ir ļoti daudz informācijas, tāpēc nereti ir grūti saņemties un saprast, ar ko īsti sākt? Man palīdzēja Riga TechGirls piedāvātās bezmaksas apmācības Iepazīsti tehnoloģijas, kas sniedza koncentrētu informāciju par daudzām tēmām, turklāt neaizņēma daudz laika. Būtībā tā vietā, lai vakaros noskatītos kādu filmu, pieslēdzos lekcijām, skatījos video un domāju, ko un kā pielietot savā ikdienas darbā. Manuprāt, pietiek ar četrām stundām nedēļā un tās var atrast arī aizņemtākajā grafikā. Vēl viens būtisks ieguvums ir kontakti un draudzības, ko var iegūt mācību laikā. Programma apvieno cilvēkus no visas Latvijas, un šie savstarpējie kontakti var būt vērtīgi gan personīgajā, gan profesionālajā jomā. Tas ne tikai bagātina pieredzi, bet arī sniedz iespēju mācīties kopā, veidot projektus un attīstīt idejas.

Tehnoloģijas ikvienam, neatkarīgi no vecuma vai dzimuma

Nevajadzētu atlikt iespēju apgūt ko jaunu, jo iespējams, ka rīt tās jau būs vecas ziņas. Tehnoloģiju zināšanas un prasmes ir pieejamas visiem, neatkarīgi no vecuma vai iepriekšējās pieredzes.  Ļoti svarīgi saprast, ka vecums vai pieredzes trūkums darbā ar tehnoloģijām nav šķērslis, lai mācītos ko jaunu. Kamēr ir pieejamas šādas iespējas mācīties, tās ir jāizmanto, jo tehnoloģijas mūsdienās kļuvušas par pamatu, uz kā balstās mūsu nākotnes iespējas. Un svarīgi, ka tehnoloģijas nešķiro arī dzimumu – lai gan sākotnēji, dzirdot par Riga TechGirls piedāvājumu, padomāju, ka tas noteikti ir domāts tikai sievietēm, papētot tuvāk sapratu, ka tā nemaz nav, un dažādās programmās aktīvi piedalās arī vīrieši. Lai gan viens no biedrības mērķiem, protams, ir motivēt sievietes un meitenes izvēlēties IT nozari, kurā aizvien ir lielāks vīriešu īpatsvars, tagad tā jau ir kustība, kas ikvienam palīdz iepazīt tehnoloģijas, attīstīt digitālās prasmes un veidot kontaktus. Es izmantoju šo iespēju un neesmu to nožēlojis.

Tehnoloģiju prasmes un zināšanas mūsdienās no priekšrocības kļūst par nepieciešamību. Strauji mainīgajā darba tirgū katram profesionālim ir svarīgi iegūt vismaz pamatzināšanas tehnoloģiju jomā, lai saglabātu konkurētspēju un iegūtu jaunas karjeras iespējas. Tas ir vienlīdz svarīgi ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem, un esmu dzīvs pierādījums tam, ka šāda veida mācības ir lielisks resurss ikvienam, kas vēlas attīstīties. Pateicoties mācībām, esmu mainījis nodarbošanos, uzsākot darbu lieliskā Latvijas uzņēmumā, kā arī sācis studijas IT jomā – tik ļoti man iepatikās tehnoloģiju iepazīšana. Tehnoloģiju pasaule ir atvērta visiem – atliek tikai spert pirmo soli.

 

Autors ir LMT Biznesa izaugsmes dienesta datorredzes risinājumu vadītājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu