Ārskats nr. 88: Priekšvēlēšanu trilleris Amerikā; ko Sji vēlas redzēt Baltajā namā?; Netanjahu apsteidz Čērčilu • IR.lv

Ārskats nr. 88: Priekšvēlēšanu trilleris Amerikā; ko Sji vēlas redzēt Baltajā namā?; Netanjahu apsteidz Čērčilu

Pauls Raudseps

Pasaulē ir divi milži, kuru rīcība ietekmē katru no mums, un kuru attiecību nākotnes trajektorija ir, iespējams, pats svarīgākais nākamo desmitgažu ārpolitikas jautājums. Par vienu no šiem milžiem – Amerikas Savienotajām Valstīm – mēs zinām daudz, pat ja nekad neesam tur bijuši. Skatāmies ASV ražotas filmas un seriālus, klausāmies amerikāņu mūziku, un rūpīgi sekojam līdzi ASV politikai, jo tā var tiešā veidā ietekmēt Latvijas drošību. Par otro milzi – Ķīnu, zinām daudz mazāk, pat ja nereti lietojam tur ražotās preces vai izmantojam tās internetveikalus.

Šajā raidījumā parunāsim par abiem šiem milžiem. ASV pēdējās nedēļās notikuši Holivudas kino scenārija cienīgi pavērsieni priekšvēlēšanu kampaņā. Savukārt Ķīna neļauj par sevi aizmirst – gan NATO samitā, gan republikāņu partijas konventā, gan Briseles varas gaiteņos tās vārds pastāvīgi tiek minēts, un arī Ārskatā nedrīkstam to piemirst. Tāpēc šajā raidījumā ar Paulu Raudsepu sarunājas Una Bērziņa-Čerenkova, Rīgas Stradiņu Universitātes Ķīnas studiju centra vadītāja. un 2022. gadā iznākušās monogrāfijas Perfect Imbalance: China and Russia (Perfektais disbalanss – Ķīna un Krievija) autore.

Pauls ar Unu pievērš uzmanību arī Izraēlas premjerministra Netanjahu runai ASV Kongresā un Ķīnas centieniem spēlēt redzamāku lomu Tuvajos Austrumos, kā arī nemieriem Bangladešā – valstij ar 171 miljonu iedzīvotāju, par kuru praktiski nekad nerunājam.

Raidierakstā sinoloģe Una Bērziņa-Čerenkova un Ir komentētājs Pauls Raudseps dalās pārdomās par ārpolitikas aktualitātēm un izceļ gan lielas, gan mazas ziņās pamanītas lietas, kas Latvijā nevarētu notikt. Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple Podcasts un Youtube.

Labākais veids, kā atbalstīt mūsu redakciju — abonēt Ir.

Esam pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt tieši Ārskatu vienreizējā maksājumā (šeit) vai regulārā maksājumā (šeit).

Atcelt savu regulāro ziedojumu jebkurā brīdī varat šeit: billing.stripe.com

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. #SIF_MAF2024

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu