Ticot uzvarai.* Atdzimt no gruvešiem • IR.lv

Ticot uzvarai.* Atdzimt no gruvešiem

Raķetes triecienā smagi cietušais bērnu slimnīcas modernais onkoloģijas korpuss. Foto no personīgā arhīva
Anastasija Ringis, speciāli Ir

Okupantu raķetes triecienā pa Ukrainas lielāko bērnu slimnīcu cieta 24 ārstniecības nodaļas. Tagad uzņēmīgi cilvēki sākuši vākt ziedojumus, lai palīdzētu tās pēc iespējas ātrāk atjaunot

Bērnu slimnīcas Ohmatdyt ģenerāldirektors Volodimirs Žovņirs.
Foto — Scanpix

Tā bija īsta elle, pirmās minūtes pēc uzbrukuma raksturo bērnu slimnīcas Ohmatdyt ģenerāldirektors Volodimirs Žovņirs. «Bērni un pieaugušie kliedza un raudāja no bailēm, bet ievainotie — no sāpēm.» Agrā pirmdienas, 8. jūlija, rītā Krievijas armija uz Ukrainas lielāko bērnu slimnīcu raidīja Kh-101, vienu no savām modernākajām raķetēm. Šajā triecienā ievainoja vairāk nekā 300 cilvēkus, arī astoņus bērnus, un trīs cilvēkus nogalināja, tajā skaitā 30 gadus vecu ārsti un mazu zēnu. Uzbrukumā slimnīcas komplekss zaudēja arī divas no savām desmit ēkām — pilnībā tika sagrauta divstāvu toksikoloģijas ēka, bet smagi cieta arī 11 stāvu jaunbūve, kurai izsisti visi logi un saliektas metāla konstrukcijas.

Kamēr glābšanas dienesti Kijivā ķērās pie drupu novākšanas, propagandisti Krievijā apgalvoja, ka viņu armija «sākusi grupveida triecienu ar tāla rādiusa darbības augstas precizitātes ieročiem pa Ukrainas militārās rūpniecības objektiem un aviācijas bāzēm». Šie paši meļi centās apgalvot, ka bērnu slimnīcai trāpījusi pašas «Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķetes, kas izšautas pilsētas robežās».

Tomēr daudzas fotogrāfijas un videomateriāli atspēko krievu apgalvojumus. «Vienā no kadriem skaidri redzams, ka raķete uz slimnīcu atlido no rietumu puses apmēram 45 grādu leņķī,» skaidro informācijas un konsultāciju aģentūras Defense Express militārais analītiķis Ivans Kiričevskis. Viņš norāda, ka Kh-101 lido lēnāk nekā pretgaisa aizsardzības raķete, turklāt ir nepārprotams, ka slimnīca bija apzināts mērķis, nevis vienkārši nejauša raķetes nokrišana tehniskas kļūmes dēļ.

«Šī ir modernizēta Kh-10 versija, kurai ir arī optiskā funkcija,» skaidro Kiričevskis. Tas nozīmē, ka pirms raķetes palaišanas datorā tika ievadītas ne tikai izvēlētā mērķa koordinātas, bet arī slimnīcas ēkas attēls, lai raķete precīzi trāpītu mērķī. Tāpēc šis uzbrukums notika nevis naktī, bet gan saulainas dienas rītā, lai optiskā sistēma varētu atpazīt mērķi labos laika apstākļos, uzskata eksperts.

Vēlāk tika saskaitīts, ka uzbrukuma brīdī slimnīcas kompleksā atradās 627 cilvēki — mediķi, mazie pacienti un viņu vecāki. Kādas nodaļas vadītājs Valērijs Bovkuns pastāsta, ka šajā laikā notika trīs sarežģītas operācijas. Izdzirdot gaisa trauksmes signālu, sākās evakuācija, bet vienu operāciju pārtraukt nebija iespējams, un ārsti turpināja darbu, sprādziena laikā mazo pacientu piesedzot ar saviem ķermeņiem.

«Tagad lielākais slimnīcas izaicinājums ir atjaunot cietušās telpas un inženierkomunikācijas,» saka jaunā Ohmatdyt labdarības fonda direktors Jevhens Vembers. Fonda izveidi ierosināja vairāki lieli Ukrainas uzņēmumi. Pats Vembers ieņem augstu amatu enerģētikas uzņēmumā.  Bērnu slimnīcai viņš finansiāli palīdzēja jau pirms kara, bet pēc pilna mēroga Krievijas iebrukuma kļuva par pastāvīgu brīvprātīgo klīnikā.

«Vieni devās uz fronti, bet citi ar savām prasmēm un zināšanām stiprina aizmuguri. Šādu lomu uzņēmos arī es,» viņš saka. Tagad viņa vadītais fonds pārrauga juridiskās procedūras tehnisko risinājumu izstrādei un būvnieku atlasei.

«Ohmatdyt ir tā dēvētā 3. līmeņa slimnīca, kurai ir unikālas zināšanas daudzos aspektos un uz kuru bērnus ved no visas valsts. Toksikoloģijas nodaļa, kurai trāpīja Krievijas raķete, bija vienīgā Ukrainā, uz kuru nogādāja bērnus ar smagiem nieru bojājumiem, smagu saindēšanos,» stāsta Vembers. Tagad šie pacienti, kuriem nepieciešamas regulāras dialīzes procedūras, ir izkaisīti pa citām slimnīcām.

Ohmatdyt ir arī vienīgais retu un iedzimtu vielmaiņas slimību centrs Ukrainā. Izcili mediķi strādā arī uroloģijas un ortopēdijas nodaļās, stāsta aktīvists. Tagad šo nodaļu darbs ir apgrūtināts.

Taču vislielākās raizes sagādā slimnīcas vismodernākais korpuss, kurā ārstējās onkoloģijas pacienti. Šajā nodaļā bija tā sauktās «tīrās telpas» ar īpašu gaisa attīrīšanas sistēmu. Šādās palātās ievieto bērnus, kuriem ir veikta kaula smadzeņu transplantācija, un viņi jāsargā no baktērijām un vīrusiem. Šī jaunceltne ir smagi cietusi. «Tas ir ārkārtīgi sarežģīts inženiertehniskais objekts, kuru var salīdzināt ar atomelektrostaciju,» saka Vembers. «Jaunās ēkas celtniecības laikā tika iebūvētas 40 inženiertehniskās sistēmas.»

Jau šajā pirmdienā, 22. jūlijā, labdarības fonds paziņoja, ka meklē pretendentus fasādes un iekšējās apdares atjaunošanai. Vembers gan atzīst, ka viņam vēl nav galīgā tehniskā audita un precīzas rekonstrukcijas tāmes. Tikai zināms, ka «tīro palātu» atjaunošanai būs nepieciešami vismaz 150 miljoni grivnu (3,4 miljoni eiro).

Ohmatdyt labdarības fonda direktors Jevhens Vembers.
Foto no personīgā arhīva

Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško pēc uzbrukuma paziņoja, ka iznīcinātā medicīnas aprīkojuma izmaksas ir vismaz 400 miljoni grivnu (8,9 miljoni eiro). Vēl ministrs solīja, ka tiks uzbūvēta jauna toksikoloģijas ēka.

Līdz šim slimnīca no valdības rezerves fondiem ir saņēmusi 100 miljonus grivnu (2,2 miljonus eiro), lai veiktu neatliekamus atjaunošanas darbus, tajā skaitā sakoptu bērnu kardioloģijas centru.

Aktīvi ziedot sākuši dažādi ukraiņu uzņēmumi, piemēram, telekomunikāciju uzņēmums Kyivstar, IT uzņēmums Monobank un ātrās piegādes uzņēmums Bolt. Atvēlētās summas svārstās no 500 tūkstošiem līdz 20 miljoniem grivnu.

«No visiem partneriem un organizācijām esam saņēmuši vairāk nekā 800 miljonus grivnu (18 miljoni eiro),» precizē veselības ministrs Viktors Ļaško.

Atbalsts nāk arī no citām valstīm. Piemēram, Latvijas Veselības ministrija 18. jūlijā paziņoja, ka gatavo humāno kravu bērnu klīnikai un piešķir 100 000 eiro Ukrainas medicīnas iestāžu darbības atbalstam.

Ohmatdyt slimnīcu sāka celt 1894. gadā par ukraiņu filantropa Mikolas Tereščenko naudu. Šī ārstniecības iestāde netālu no galvaspilsētas centra pārdzīvoja gan Pirmo, gan Otro pasaules karu. Ārsti, mecenāti un Kijivas iedzīvotāji nešaubās, ka arī pēc Krievijas armijas brutālā uzbrukuma klīnika tiks atjaunota.

* Rakstu sērija Ticot uzvarai pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu