Apdrošināšanas pratība – zināšanas, kas nomierina • IR.lv

Apdrošināšanas pratība – zināšanas, kas nomierina

Plūdi pie Jēkabpils šogad. Foto - Kaspars Nordens, LETA
Sanita Glovecka

Apdrošināšana mūsdienu sabiedrībā ieguvusi divējādu nozīmi – kādam tā kļuvusi par neatņemamu daļu no ikdienas dzīves un savu personīgo finanšu plānošanas mehānismu, citam tā joprojām šķiet maznozīmīga vai pat nepieejama “luksusa” prece. Realitātē apdrošināšana kalpo kā drošības tīkls, kas palīdz aizsargāt mūs un mūsu īpašumus no neparedzētiem notikumiem un iespējamiem zaudējumiem. Tajā skaitā – no mūža uzkrājumu zaudējumiem nelaimes gadījumā. Lai maksimāli izmantotu apdrošināšanas sniegtās priekšrocības, ir nepieciešams izprast tās darbības principus un būt labi informētam par savām tiesībām un pienākumiem. Tieši tādēļ vēlos izcelt galvenos apdrošināšanas pratības elementus, kuri apgāž populārus stereotipus, un skaidrot, kāda ir panākumu atslēga veiksmīgai mijiedarbībai starp apdrošināto un apdrošinātāju.

Apdrošināšanas pratība ir prasme izprast, izvēlēties un efektīvi izmantot apdrošināšanas piedāvājumus, lai nodrošinātu finansiālu aizsardzību. Tā ietver ne tikai apdrošināšanas līguma noteikumu izpratni, bet arī spēju salīdzināt dažādus apdrošināšanas piedāvājumus un vēlmi pašam aktīvi rūpēties par savu īpašumu, lai nodrošinātu tā vislabāko iespējamo aizsardzību. Šī prasme ir īpaši svarīga mūsdienu pasaulē, kur saskaramies ar dažādiem riskiem – sākot no dabas postījumiem, tehnoloģiskajiem traucējumiem, kā arī zaudējumiem, ar kuriem varam saskarties citu cilvēku ietekmē.

Sabiedrībā joprojām pastāv maldīgs priekšstats, ka apdrošināšana ir tikai izdevumi. Gluži pretēji – gribētu apgalvot, ka apdrošināšana ir stratēģisks ieguldījums, lai ilgtermiņā aizsargātu savus nopelnītos finanšu līdzekļus. Tā ir kā drošības tīkls, kas pasargā no neparedzētiem finansiāliem apgrūtinājumiem. Nereti cilvēki veido uzkrājumus ar dubultu vai pat trīskāršu mērķi – īstenot savus sapņus, nodrošināt papildu līdzekļus vecumdienām vai uzkrāt drošības spilvenu negaidītam brīdim. Taču iztērēt visus savus uzkrātos līdzekļus, ja pēkšņi notiek nelaimes gadījums, ir diezgan nomācoši. Ieguldījums apdrošināšanā ir ne tikai saprātīgs finansiāls lēmums, bet arī apņēmība aizsargāt sev nozīmīgo.

Iedziļinies līguma nosacījumos un izvērtē apdrošināšanas veidu!

Viens no svarīgākajiem apdrošināšanas pratības elementiem ir rūpīga līguma noteikumu izlasīšana un izpratne. Slēdzot līgumu ar apdrošinātāju, mēs vienmēr aicinām iepazīties, par kādiem nosacījumiem esat vienojušies. Tāpat kā pirms došanās ceļojumā – jūs izpētāt galamērķi, sastādāt maršrutu un iepazīstaties ar vietējiem likumiem un paražām, lai izvairītos no neplānotām situācijām. Līdzīgi, izlasot apdrošināšanas līgumu, jūs varat iepazīties ar visiem nosacījumiem un izņēmumiem, lai būtu gatavi jebkādiem iespējamajiem scenārijiem. Apdrošinātāju praksē aptuveni 40% apdrošināšanas izmaksu atteikumu iemesls ir izvēlētās polises neatbilstība nelaimes gadījuma raksturam – situācija jeb apdrošināšanas risks konkrētajā polisē nav tajā iekļauts.

Lai sevi pasargātu no neplānotiem tēriņiem, aicinu pievērst uzmanību arī norādītajai apdrošinājuma summai. Svarīgi kopā ar apdrošināšanas konsultantu izskatīt līgumu un vienoties, ka summa tiek noteikta īpašuma atjaunošanas vērtībā. Šo vērtību nosaka, viena kvadrātmetra cenu reizinot ar attiecīgajām būvniecības izmaksām. Ne visās apdrošināšanas polisēs šī atjaunošanas vērtība tiek norādīta automātiski, un cilvēki saskaras ar situāciju, kad nelaimes gadījumā mājoklis apdrošināts par, piemēram, 50 000 eiro, bet tā atjaunošanas vērtība ir 100 000 eiro. Tas nozīmē, ka atjaunošanā būs jāiegulda arī liela daļa savu finanšu līdzekļu.

Tāpat lietderīgi izvērtēt arī civiltiesiskās apdrošināšanas apjomu. Šāda apdrošināšana pasargās no finansiāliem zaudējumiem, kas var rasties, ja nejauši esat nodarījuši zaudējumus vai kaitējumu trešajām personām. Piemēram, dzīvojot privātmājā, risks applūdināt kaimiņus ir relatīvi neliels, bet daudzstāvu dzīvokļu mājās tas ir ļoti aktuāls jautājums. Jāparedz – jo augstākā stāvā dzīvojat, jo lielāks finansiāls segums nepieciešams – 3. stāva iedzīvotājs civiltiesiskajai apdrošināšanai var ieplānot mazāk izdevumu nekā 9. stāva iedzīvotājs, kurš nelaimes gadījumā var applūdināt lielāku dzīvokļa skaitu. Vidēji iesakām uz vienu stāvu plānot aptuveni 5000 eiro izmaksas. Attiecīgi – 3. stāva iedzīvotājam civiltiesiskajā apdrošināšanā būtu jāiekļauj vismaz 15 000 eiro, bet 9. stāva iedzīvotājam – 45 000 eiro. Lai arī ikmēneša apdrošināšanas maksājumam civiltiesiskās apdrošināšanas summas palielinājuma dēļ šķietami vajadzētu krasi atšķirties, patiesībā klāt piemaksāsiet tikai dažus eiro.

Līgumā parasti norādīti arī apdrošināšanas izņēmumi, pašrisks un citi svarīgi noteikumi. Piemēram, mājokļa apdrošināšanas polise sedz zaudējumus, kas radušies ugunsgrēka, plūdu vai zādzības dēļ. Bet dažām no tām ir izņēmums – applūšanas gadījumā atlīdzību var atteikt izmaksāt mājokļiem, kuri atrodas Latvijā noteiktajās plūdu risku zonās.

Pārzinot līgumā esošo informāciju, katrs var pieņemt informētus lēmumus par nepieciešamajiem papildinājumiem vai izmaiņām polises nosacījumos.

Ilgtermiņā apdrošināšana atmaksājas

Apdrošināšana ir izdevīga ilgtermiņā, jo tā palīdz mazināt finanšu riskus un nodrošina finansiālo stabilitāti neparedzētu izdevumu gadījumā. Tomēr daudzi šo pakalpojumu maldīgi uzskata par elitāru. Patiesību sakot, apdrošināšana ikdienā nereti izmaksā lētāk nekā piena paka. Atkarībā no dzīvojamās mājas tipa, uzbūves gada, citām tehniskajām specifikām, kā arī izvēlētajiem segumiem, dzīvokļa apdrošināšanas mēneša izmaksas var būt tikai 4 eiro mēnesī. Savukārt privātmājas apdrošināšanas cenas sākas no aptuveni 11 eiro mēnesī. Nelaimes gadījums var radīt milzīgas izmaksas, kuras saviem spēkiem bez apdrošinātāja palīdzības nosegt var būt neiespējami.

Piemēram, pēc pagājušā gada vētras un spēcīgās krusas iedzīvotāji saskārās ar vienu no lielākajiem un negaidītākajiem zaudējumiem. Vienas dienas laikā tika izpostīti neskaitāmi jumtu segumi, sagrautas piebūves ēkas, izsisti māju logi. Tikai jumta seguma nomaiņa maksā 20 000 – 30 000 eiro. Pērn saviem klientiem izmaksājām 270 000 eiro šo zaudējumu novēršanai, pasargājot tos no milzīgiem personīgo finanšu tēriņiem.

Tādējādi, zinot, ka dažādi riski ir apdrošināti, iespējams plānot savas ģimenes nākotnes budžetu un uzkrājumus bez bažām par potenciāliem neparedzētiem izdevumiem, veicinot finanšu stabilitāti un drošības sajūtu.

Esi mijiedarbībā ar apdrošinātāju!

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā nodrošināt, lai apdrošināšana ilgtermiņā atmaksājas, ir aktīvi rīkoties risku mazināšanā. Lai nodrošinātu, ka apdrošināšana efektīvi darbojas, aicinām pārliecināties, ka īpašums atbilst visiem valsts noteiktajiem drošības regulējumiem.

Regulāra skursteņa un notekcauruļu tīrīšana, sniega notīrīšanā no jumta ziemas sezonā, santehnikas sistēmas uzturēšana vai dūmu detektoru uzstādīšana var palīdzēt ne tikai novērst nelaimes gadījumus, bet arī nodrošināt, ka mājoklis atbilst visiem drošības nosacījumiem. Svarīgi pievērst uzmanību arī ieplānotajiem remontdarbiem un uzticēties zinošiem un pārbaudītiem speciālistiem, kas apkures vai santehnikas sistēmas ierīkos atbilstoši normatīvajiem aktiem. Diemžēl esam saskārušies ar gadījumiem, kad būvdarbi netiek veikti saskaņā ar būvnormatīvos noteiktajām normām, un tas ir atteikumu galvenais iemesls.

Uzticība un savstarpēja komunikācija ar savu apdrošinātāju ir sava īpašuma drošības un finanšu plānošanas atslēga. Neskaidrību gadījumā vienmēr aicinu uzdot jautājumus, meklēt skaidrojumus un izmantot sava apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēja zināšanas, lai varētu pieņemt pārdomātus, apzinātus un izdevīgus lēmumus, kas atbilst jūsu apdrošināšanas un finansiālajiem mērķiem.

 

Autore ir Gjensidige Latvija vadītāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu