Domāšanu uzskata par apdraudējumu sabiedrībai • IR.lv

Domāšanu uzskata par apdraudējumu sabiedrībai

Joels Hāhtela, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2024, nr. 2

Somija latviešiem nereti bijusi paraugs un iedvesmas avots. Par tur notiekošo dažbrīd esam zinājuši diezgan daudz, dažbrīd mūsu interese ir vērsusies citos virzienos. Pavisam nesen priecājāmies par Somijas pievienošanos NATO, tomēr pilnvērtīgs priekšstats par mūsdienu Somiju Latvijā diemžēl nepastāv. 

Arī «cēlo ziemeļzemes tautu» pēdējās desmitgadēs ir skārušas mūsdienu globālās problēmas, tāpat sabiedrībai kopumā ir vājākas spējas adekvāti orientēties realitātē, jūtami mazinājusies kritiskā domāšana. Laikrakstā Helsingin Sanomat (11.2.2024.) ievadrakstu lappusē publicēto Joela Hāhtelas eseju esam pārtulkojuši, jo tajā paustās domas tiklab attiecināmas uz Latviju. 

Joels Hāhtela (Joel Kauko Kallevi Haahtela; 1972) ir somu rakstnieks un psihiatrs. Debijas romāns Divreiz pazudis (1999), kopumā publicējis 15 prozas grāmatas. Vairāki darbi nominēti Finlandia un Runeberga literārajām balvām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu