Žurnāls: Seksuāla uzmākšanās augstskolās nav jaunums. Kā to izmainīt? • IR.lv

Žurnāls: Seksuāla uzmākšanās augstskolās nav jaunums. Kā to izmainīt?

1
Ilustrācija — Shutterstock

Latvijas Studentu apvienības prezidente Liene Levada netic, ka ir kāda augstskola, kas var likt roku uz sirds un teikt, ka tur nekad nav bijusi seksuāla uzmākšanās studentiem. Sievietes augstskolās saskaras ar seksismu, nievājošiem komentāriem un seksuālu uzmākšanos, noskaidrots aptaujā, kuru aizpildīja vairāk nekā divi tūkstoši studentu no visām Latvijas augstskolām. Aptauju pērn veica Latvijas Studentu apvienība sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Tajā studentes atklāj, ka docētāji izteikuši seksuāla rakstura komentārus, piedāvājuši seksuālas darbības vai devuši par tām mājienus. Precīzāk pētījuma secinājumi pagaidām nav pieejami, jo dati vēl tiek apkopoti, raksta žurnāls Ir.

Reizēm studentus no ziņošanas par nepieņemamu situāciju attur tas, ka it tā jau nekas nav noticis — nav bijis fizisku pieskārienu. «Ir cilvēki, kas profesionāli iemācījušies sajust to [robežu]. Izdarīt tā, ka tev nav, kam piesieties. Es nevaru aiziet uz ētikas komisiju augstskolā un teikt, ka viņš man lika justies creepy*,» stāsta Liene. Viņa uzsver, ka svarīgi tomēr ir par šīm situācijām celt trauksmi — tas, ka ar vienu studentu šāds pasniedzējs nav gājis soli tālāk, nenozīmē, ka to nedarīs ar citiem upuriem.

Katra ceturtā. Tik daudz sieviešu Latvijā cietušas no fiziskas vai seksuālas vardarbības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2022. gadā publicēts pētījums. Katra desmitā sieviete piedzīvojusi seksuālu uzmākšanos darbavietā. Jauno sieviešu vidū šis īpatsvars ir vēl lielāks. Vecumā līdz 29 gadiem uzmākšanos darbā pieredzējusi katra sestā sieviete. Turklāt puse no viņām — atkārtoti.

Tomēr pēc palīdzības sievietes nevēršas. No 2021. līdz 2023. gadam Valsts darba inspekcija nav saņēmusi nevienu iesniegumu par seksuālu uzmākšanos darbavietā. Dati par uzmākšanos citās vidēs Latvijā netiek ievākti.

Seksuāla uzmākšanās atsevišķi nav izdalīta arī Krimināllikumā. Ja vien tā nav komplektā ar izvarošanu vai vajāšanu, par uzmākšanos pieaugušam cilvēkam Latvijas likumi neparedz sodu. «Tas ir ētikas pārkāpums, kura izskatīšana nav policijas kompetencē,» Ir norāda Valsts policija.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Uldis.M42 21.03.2024. 19.55

“No 2021. līdz 2023. gadam Valsts darba inspekcija nav saņēmusi nevienu iesniegumu par seksuālu uzmākšanos darbavietā.”
——————-
Slikti strādā Liene Levada. Par Trampa kungu jau ir desmitiem iesniegumu par izvarošanu liftos, pagrabos, bēniņos, noliktavās pirms 25, 30, 40 gadiem. Nesaprotami, Trampa kungs vēl neko īpaši labu nebija paguvis izdarīt savai valstij un mieram pasaulē, kad kuce – tiesnese no Havaju salām jau paguva pret viņu ierosināt krimināllietu, bet melnādainis Obama vēl pat nebija piedalījies Putina karu sarīkošanā Ukrainā un Sīrijā un IGIL radīšanā, kad Nobela Miera komiteja tam jau piešķīra prēmiju.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu