Engures taciņas smarža • IR.lv

Engures taciņas smarža

1
Elīna Čīma (no kreisās) un Laura Macius, SIA Munio Spa īpašnieces. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

The Munio pirmie Latvijā sāka ražot sveces no sojas vaska. Jau 16 gadus ar saviem produktiem uzņēmums pasaulē nes ziemeļu dabas skaistumu

Tikai paverot durvis, sajūtu maigu, siltu smaržu. Vai tā smaržoja pļavas no bērnības vasarām laukos? The Munio studija un veikals, kas kopš novembra mājo Tērbatas ielā, ir kā oāze, kas starp pilsētas mūriem ļauj mazliet atveldzēties pie dabas krūts. Patiešām — katrs The Munio produkts iekapsulējis gabaliņu Latvijas dabas: vai tas būtu kadiķa zars ķermeņa eļļā, viršu ziedi sojas vaska svecē vai dzintari svečturī, kas sveces gaismā zaigo kā saule. «Vēlamies dot gaismu un daļu no dabas, ko pilsētās vairs katru dienu neizjūtam un neredzam,» saka Elīna Čīma, SIA Munio Spa dibinātāja.

Pirmajā stāvā skaisti izkārtoti uzņēmuma ražotie produkti, otrajā stāvā rosās darbinieki — tur top sveces un ķermeņa kopšanas produkti. Protams, deg sveces. Jūtos kā konfekšu veikalā, saku uzņēmuma īpašniecēm māsām Elīnai un Laurai Macius, kad saimnieces atļauj tur ielūkoties. Pirmajā stāvā regulāri noris meistarklases, kurās ikviens pats var izgatavot savu sveci.

Bizness tika radīts 2008. gadā, kad trīs draudzenes — Elīna un divas Ievas — sanāca kopā katra ar savu vajadzību un apmēram 300 latiem. Elīnai tobrīd Vecrīgā piederēja kafejnīca, kurā nemitīgi dega sveces, un arī pašas mājās tās vienmēr ir bijušas. Tā kā sveces prasīja daudz naudas, viņa vēlējās atrast izdevīgāku risinājumu. Tādas sveces, kas degtu ilgāk.

Veikalos bija nopērkamas tikai bišu vaska un parafīna sveces. «Mēs vieni no pirmajiem Eiropā un pirmie Latvijā sākām izmantot sojas vasku, kas krasi atšķīrās no tirgū esošajiem.» Sojas sveces deg krietni ilgāk nekā parafīna. Šo izejmateriālu palīdzēja atrast biznesa partneres Ievas vīrs, kurš dzīvo Amerikā. Savukārt otrai Ievai piederēja suvenīru veikali.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu