Kā noslēpties internetā? • IR.lv

Kā noslēpties internetā?

Ilustrācija Image Creator
Jānis Vēvers

Gandrīz katras tīmekļa vietnes apmeklējumā mums seko negantie datu vācēji, kuri kāri pakampj ikvienu informācijas drusku. Lai no tiem paglābtos, nepieciešami privātuma aizsardzības rīki

Man taču nav, ko slēpt. Lai jau skatās, ja tik ļoti grib! Kuru gan interesē mana privātā informācija? 

Vai kādreiz esat dzirdējuši šādas atrunas? Pareizi. Tādas ļoti bieži izskan no neapzinīgu cilvēku mutes, runājot par drošību digitālajā vidē. Liela daļa lietotāju pret to joprojām izturas vieglprātīgi, pat uzspēlēti bravūrīgi, maldīgi uzskatot, ka astoņu miljardu ļaužu vidū viņi ļaundariem ir pagalam neinteresanti. Sliktākajā gadījumā kāds vienkārši piekļūs viņu e-pasta vēstulēm vai personīgo fotogrāfiju galerijām. 

Taču patiesībā uz spēles ir likts krietni vairāk. Turklāt šogad kibernoziedznieku uzbrukumi var kļūt vēl negantāki, jo tiem talkā nāk mākslīgais intelekts. Jā, to var izmantot arī ļaunos nolūkos. Interneta tumšajā pusē izstrādāti risinājumi palīdz kiberhuligānisma amatieriem kļūt par profesionāļiem, bet profesionāļiem — sasniegt elitāru urķētāju līmeni.

Tieši tādēļ šobrīd vairāk nekā jelkad katram lietotājam jāparūpējas par privātuma sargāšanu globālajā tīmeklī. Šajā procesā pats galvenais ir pareiza attieksme un veselais saprāts. Tie palīdzēs neiekrist banālākajās lamatās. Savukārt specializēti digitālie rīki mazinās specifiskus draudus. Piemēram, svešiniekiem pieejamo personas datu apjomu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu