Atmiņu vieta • IR.lv

Atmiņu vieta

Ievas Liepiņas lomā Guna Zariņa. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Anšlava Eglīša romāna Pansija pilī ekranizējumā mirdz aktieru zvaigznājs

Nacionālpatriotiskas nostalģijas laiks — tā var dēvēt aizvadītā gadsimta 20. un 30. gadu atainojumu pašmāju kinematogrāfā. Šis laiks saglabājies kolektīvajā atmiņā ar radošu brīvību, eiropeiskās identitātes apzināšanos un tās attiecināšanu uz Latviju, kā arī pārmērīgā paškritikā neatšķaidītu pieeju savām spējām un varēšanai. 

Šajās noskaņās iegulst arī rakstnieka Anšlava Eglīša atmiņu romāns Pansija pilī, kas nonāk uz kinoekrāniem daudzsēriju spēlfilmas formātā. Vēstījumā Eglīšu ģimene — literāta Viktora Eglīša un viņa dēlu Anšlava un Vidvuda ierašanās un dzīve muižā, ko par nopelniem rakstniekam piešķīrusi Latvijas valsts. Eglīšu vīrieši nolaistajā ēkā ierīko pansiju, kas vēlāk pulcē tālaika Latvijas kultūras personības.

Romāns ekranizēts septiņās sērijās, tām piepulcināta vēl viena — dokumentāla epizode par Eglīšu ģimeni. Katrai sērijai ilgstot aptuveni stundu, izvijas Tabitas Rudzātes un Ivo Brieža veidotais scenārijs. Tā dinamiskais vēstījums pārlieku neaizraujas ar romāna atreferēšanu vārds vārdā, bet uzticīgi saglabā Anšlava Eglīša darba noskaņu: sērijās parādās spilgti, niansēti veidoti Latvijas starpkaru laika sabiedrības pārstāvji, kas navigē pa humoristisku etīžu un situāciju jūru. 

Spēlfilmu sērijas režisējuši Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis, bet dokumentālo sēriju — Gints Grūbe, kas līdztekus Inesei Bokai-Grūbei ir arī filmas producents. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu