Pateiktais un nepateiktais • IR.lv

Pateiktais un nepateiktais

Kārlis Ceipe. Čekas šofera atmiņas. Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība, 2023.
Inese Dreimane, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 6

Ar Kārļa Ceipes (1910—1993), savulaik viena no LPSR NKVD-NKGB Autotransporta daļas vismaz 37 darbiniekiem, ģimenei atstātajiem memuāriem «iepazinos» jau 2019. gadā (to laipni atvēlēja žurnālists Viesturs Radovics). Šajās atmiņu kladēs sastapu diezgan daudzu bēdīgi slavenu nelegālās kompartijas aktīvistu, dažādu rangu čekistu, sarkano diversantu utt. vārdus, atradu arī saviem pētījumiem noderīgus 1940.—1941. gada čekas darbinieku personas datus un biogrāfijas papildinošus faktus.

Kārļa Ceipes atmiņas var tiešā nozīmē dalīt divās daļās: tajā, ko autors ir pateicis, un tajā, ko viņš ir noklusējis. Čekas šofera atmiņas nav arī nekāda grēksūdze, jo par grēkiem to autors ir klusējis kā īstens čekists.

Par savu dzīves gājumu, izņemot 1940. un 1941. gadu ­— laiku, kurā autors atradās čekas dienestā, viņš pierakstos stāsta plaši un detalizēti, minot vietas, notikumu laiku un iesaistīto personu vārdus. Attiecīgu vēstures tēmu speciālistiem (ja tādi vēl palikuši) noderīgs uzziņas materiāls būs fakti par kreiso organizāciju savstarpējām ideoloģiskām nesaskaņām un «deķa vilkšanu» katram savā virzienā, piesaistot «kadrus» 20.—30. gados. Ceipe pats izgāja ceļu no kreisā uz pavisam kreiso, proti, sāka ar arodbiedrību, bet, pateicoties aktīvai komunistu aģitācijai, beidza kā nelegālās komjaunatnes biedrs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu