Gada cilvēks. Dārta Daneviča • IR.lv

Gada cilvēks. Dārta Daneviča

6
Dārta Daneviča. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Aktrisei monoizrāde Zēni nav meitenes atnesa pirmo Spēlmaņu nakts balvu, bet iestudējums kļuva par mākslas manifestu, kas ļauj saklausīt no vardarbības cietušu sieviešu balsis

Dārta Daneviča Dailes teātrī ienāca 2012. gadā un līdz šim nospēlējusi vairāk nekā 30 lomu. Par savu monoizrādi domājusi jau sen, jo šķitis, ka viņas aktrises balss teātrī īsti nav sadzirdēta. «Ilgu laiku bija sajūta, ka režisori mani neredz tā, kā es redzu sevi. Man bija grūti ar to sadzīvot, tad nu ņēmu grožus savās rokās. Vēlējos sev pierādīt, ka nekļūdos.» Dārta nekļūdījās. Monoizrāde Zēni nav meitenes (režisore Diāna Kaijaka) viņai atnesa pirmās Spēlmaņu nakts balvas mūžā — gada aktrises titulu un skatītāju simpātijas balvu.

Denisa Kellija lugu viņa izvēlējās dramaturģijas, nevis tēmas dēļ. Taču tēma liktenīgi sasaucās gan ar Dārtas personīgo pieredzi un pārdzīvojumiem, gan mūsu sabiedrībā diemžēl aktuālo tēmu — vardarbību ģimenē. 

«Izrāde kļuvusi par tādu kā lūgšanu, lai vardarbības problēmu celtu gaismā, aicinātu tai pievērst uzmanību, diskutēt un beidzot rīkoties,» saka Dārta. Veidojot iestudējumu, viņa vēlējās sevi parādīt jaunā gaismā kā aktrisi, nevis kļūt par konkrētas problēmas karognesēju. Tomēr drīz saprata, ka šī loma vairs nav tikai profesionāls sapnis, bet ir kļuvusi par viņas misiju.

Dārta uzskata, ka mūsdienīgai un eiropeiskai sabiedrībai jāpiemīt spējai pašregulēties — labprātīgi ievērot ne tikai likumus, bet arī morāles un ētikas normas. Viņasprāt, līdz šādam apziņas līmenim vēl neesam izauguši, tāpēc nepieciešama lielāka varas iestāžu rūpība, ieinteresētība un bardzība. «Mēs esam tāda pātagas sabiedrība. Ja nevicina pātagu virs galvas, cilvēkiem rodas nesodāmības apziņa, un viņi dara briesmu lietas. Piemēram, mani satrieca nesenais notikums ar briežu šaušanu no braucošām automašīnām. Varas gaiteņos jāsaprot šī realitāte, kāda ir mūsu sabiedrība.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu