5 notikumi, kas mūs 2023. gadā... • IR.lv

5 notikumi, kas mūs 2023. gadā…

Māra Miķelsone

… iepriecināja 

Sarauj!
Latvijas hokeja izlase šogad pirmo reizi ieguva medaļu pasaules čempionātā, ar rezultātu 4:3 cīņā par bronzu pieveicot ASV. Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs tika atzīts par čempionāta vērtīgāko spēlētāju un labāko vārtsargu. Izlasi pēc atgriešanās mājās pie Brīvības pieminekļa sagaidīja ap 30 000 cilvēku, bet Saeima hokejistu sagaidīšanas dienu izsludināja par brīvdienu.

Lieliski panākumi bija arī Latvijas basketbola izlasei, kas šogad izcīnīja 5. vietu pasaules kausā.


Vēsturisks lēmums
ES valstu līderi 14. decembrī vienojās sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu, kā arī piešķirt kandidātvalsts statusu Gruzijai. Pret sarunu sākšanu ar Ukrainu iebilda tikai Ungārijas līderis Viktors Orbāns, tomēr veto tiesības neizmantoja — lēmuma pieņemšanas laikā viņš izgāja no telpas, dodot iespēju ES pieņemt vienotu lēmumu.


Somija NATO
4. aprīlī Somija oficiāli kļuva par NATO alianses 31. dalībvalsti. Simboliski, ka Somijas iestāšanās notika tieši NATO dzimšanas dienā — alianses dibināšanas līgums tika parakstīts 1949. gada 4. aprīlī. Vienlaikus ar Somiju vēlmi iestāties NATO izteica arī Zviedrija, taču pret tās uzņemšanu iebilda Turcija, kas prasīja Zviedrijai mainīt attieksmi pret Kurdu strādnieku partijas pārstāvjiem, kam Stokholma bija devusi patvērumu. Lai arī Zviedrija ir izpildījusi Ankaras prasības, Turcija un Ungārija jau vairāk nekā pusotru gadu turpina kavēt Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu