Kultūras ministres prioritātes, latviešu valodas jautājums un katoļticība • IR.lv

Kultūras ministres prioritātes, latviešu valodas jautājums un katoļticība

3
Kultūras ministre Agnese Logina (Progresīvie). Foto - Reinis Hofmanis

Agnese Logina (33) no partijas Progresīvie šoruden kļuva par kultūras ministri Evikas Siliņas (JV) valdībā. Žurnāls Ir izjautāja ministri par viņas darbu prioritātēm, jau publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem par ministres izteikumiem saistībā ar latviešu valodu un uzzināja, ka viņas morālo vērtību pamatu veido katoļticība, kurā “ir daudz elementu, kas ir sociāldemokrātiski”. Arī iestāšanos partijā Progresīvie Logina skaidro ar katoļticības nozīmi: “Katoļticībā ir daudz elementu, kas ir sociāldemokrātiski, — taisnīgums, godīgums. No katoļu gadiem ar manu pārliecību vienmēr rezonējusi [Bībeles] frāze: ko jūs esat darījuši vienam no maniem vismazākajiem brāļiem, to jūs esat man darījuši. Respektīvi, tevi raksturo tas, kā izturies pret tiem, kuriem ir grūtāk.”

Vaicāta, kā Logina panāks, ka kolēģi valdībā piekrīt atalgojuma paaugstināšanai koru vadītājiem, kuri nesen viņu protestējot izsvilpa, ministre atbild, “ka visa kultūras nozare nav tik konfrontējoša. Šonedēļ, 16. novembrī, ir pirmais budžeta lasījums — strādājam, lai dabūtu papildus 1,2 miljonus eiro Dziesmusvētku kolektīvu vadītājiem. Lai ietu uz priekšu ar būtiskiem uzlabojumiem, vispirms nepieciešams nokartēt, cik traki ir”.

Uz jautājumu, kāpēc viņa tviterī šoruden ierakstīja “Latvijas valoda”, kas izraisīja sabiedrības viļņošanos, Logina atbild, ka tā esot bijusi cilvēcīga kļūda. Bijis izlaists vārds “valsts”.

Savukārt uz atgādinājumu, ka viņa nav piekritusi iepriekš Nacionālās apvienības pārvaldītās Kultūras ministrijas pozīcijai, ka no 2026. gada 1. janvāra sabiedriskajiem medijiem jāpārtrauc translēt krievu valodā, Logina atbild: “Esmu sacījusi, ka 2026. gads ir caurcaurēm politisks, nav izrunāts ar ekspertiem. Protams, mums jāiet uz to, ka saturs krievu valodā jāmazina. Tomēr vispirms jāsaprot, kā neatdot [krievvalodīgos] Kremļa dezinformācijas telpai, jo galvas ir pirmā frontes līnija.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (3)

Uldis.M42 16.11.2023. 17.43

Kārtējā pravoslavnutijā (šoreiz katoļu) komuniste, līdzīgi kā Zjuganovs

0
0
Atbildēt

0

kolpants 16.11.2023. 11.21

А, еще предлагаю проверить знания латышского у:
1. неграждан. То, что они не голосуют за Путина, еще не означают, что они лояльны Латвии
2. всех русских вне зависимости страны гражданства. Продолжаем логику: если партия Росликова и ЦС и СРЛ прокремлевские, то и проголосовавшие за них-тоже! Значит, нелояльны! Значит, проверить!

Мы же не усложняем ситуацию, принимаем “знаешь латышский-лоялен, не знаешь – не лоялен”. Что делать с теми, кто знает, но не лоялен..Вопрос.. А, можно приставить к ним проверяющих и прослушивающих. Это же просто логичный шаг в продолжение проверки лояльности.
А чтобы держать лояльность в тонусе, проверки знания латышского сделать ежегодными! Да и бюджету каждый год сумма капать будет.
Можно проявить лояльность к лояльным-если человек меняет имя фамилию на латышские, то проверка раз в 2 года.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 16.11.2023. 09.50

Protams, mums jāiet uz to, ka saturs krievu valodā jāmazina. Tomēr vispirms jāsaprot, kā neatdot [krievvalodīgos] Kremļa dezinformācijas telpai, jo galvas ir pirmā frontes līnija.”

Да закрывайте уже с 2025, чего тянуть? Зачем лишать себя потом стенаний “да как так-то? Мы и госсми закрыли на русском, и в школах его убрали, а они все равно говорят!” Надо открыть двери следующим логичным шагам типа “давайте русским поможем, запретим вообще русский язык”
Это все же для самих русских делается, они этого просто не поняли!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu