Ukrainas epizode • IR.lv

Ukrainas epizode

Ēriks Jēkabsons, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 5

Ģenerāļa Radziņa pieredzē balstītie vērtējumi ir nozīmīgi arī mūsdienās

Pēteris Radziņš (2.05.1880.—8.10.1930.), vienkāršs latviešu puisis no Valkas apkārtnes, kļuva par vienu no talantīgākajiem un redzamākajiem 20. gadsimta latviešu virsniekiem, Latvijas armijas štāba priekšnieku Latvijas Neatkarības kara laikā. Ģenerālis Radziņš bija arī ievērojams publicists un galvenais militārās žurnālistikas pamatlicējs neatkarīgajā Latvijā, turklāt šo apjomīgo darbu veica līdzās atbildīgiem pienākumiem armijas vadībā. 

Būdams «vecās skolas» virsnieks, savos politiskajos uzskatos viņš bija zināmā mērā konservatīvs, taču ne reakcionārs. Tāpēc pagājušā gadsimta 20. gados Radziņam izteiktie pārmetumi par labējo radikālismu drīzāk jāuzskata par toreizējo Latvijas kreiso spēku politiskās cīņas elementiem. 

Viņa publicistiskais devums atšķirībā no dažu citu militāro vēsturnieku, piemēram, Mārtiņa Peniķa rakstītā, vērtējams daudz plašākā kontekstā, jo ļauj labāk izprast attiecīgā laika garu ne tikai Latvijā, bet arī citās reģiona valstīs un starptautiskajās attiecībās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu