Jaunā Svena ciešanas • IR.lv

Jaunā Svena ciešanas

Gusts Ābele. Pasaulē mīļākais klusums. Jāņa Rozes apgāds, 2023.
Arnis Koroševskis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 5

Kad biju Gusta Ābeles debijas romāna varoņu vecumā, akūti trūka pusaudžiem piemērotu grāmatu, gluži tāpat kā pagājušā gadsimta 90. gados (ar atsevišķiem izņēmumiem) pastāvēja vakuums bērnu literatūrā. Nācās izlīdzēties ar tulkotiem darbiem, no kuriem reti kurš šķita jēdzīgs un, atskatoties ar laika distanci, visdrīzāk bija ar apšaubāmu literāru kvalitāti.

Pēdējos gados šajā nišā ir sācies zināms uzplaukums. «Nišas» jēdzienu lietoju apzināti, jo jauniešu literatūra kā atsevišķs žanrs latviešu oriģinālliteratūrā tikpat kā netiek izdalīts vai — vēl ļaunāk — nereti pārprasts un skatīts nenošķirti no bērnu literatūras. Būtiski piebilst, ka Ābeles romāns Mīļākais klusums pasaulē ievērojami atšķiras ar to, ka tas ir patiešām jaunieša radīts teksts — tapis laikā, kad autors vēl mācījies vidusskolā. Protams, var izvirzīt hipotēzi, ka pieredzējušie literatūras smagsvari spēj atcerēties jaunības dienu iespaidus un pārdzīvojumus vai arī veiksmīgi tos nolasīt no savu bērnu ikdienas skolas gaitām, lai to visu pārradītu labi uzrakstītā stāstā vai romānā. Tomēr Ābeles debija apliecina, ka arī jauns autors var piedāvāt lasītājam pārliecinošu ieskatu pusaudžu pasaulē; un jaunība šoreiz nepārprotami ir bijusi autora lielākā priekšrocība.

Romānā aprakstīta klasiska robežsituācija, pamatskolas beidzējiem arvien vairāk pietuvojoties šķietami vilinošajai, taču vienlaikus arī biedējošajai pieaugušo dzīvei. Pirmajā mirklī tas var atgādināt gara radniecību ar Osvalda Zebra Māru vai pat Stīvena Čboski Čārliju, malā stāvētāju, tomēr Ābele mērķtiecīgi dodas atšķirīgā virzienā. Gan Svenu, gan viņa tuvākos draugus ik uz soļa pavada alkas, mūžīgās šaubas, hormonu plosīts maksimālisms un brīžiem neracionāla, lai arī saprotama emocionalitāte, atsvešinātība un vientulība. Autoram lieliski izdevies iegrimt raksturu psiholoģijā, arī tās dziļākajos līmeņos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu