Uldis Dumpis - pasaules mēroga aktieris • IR.lv

Uldis Dumpis – pasaules mēroga aktieris

Ēriks Tūters filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981)

Aktieris Uldis Dumpis šonedēļ svin 80. dzimšanas dienu. Žurnāls Ir izvēlējās trīs viņa teātra un kino lomas no aktiera grandiozā devuma un lūdza par tām izteikties ne tikai kritiķēm Dairai Āboliņai un Ievai Strukai, bet arī pašam jubilāram.

1943. gada 3. oktobrī juridisko zinātņu studenta un filoloģijas studentes ģimenē Bauskas novadā dzimušais dēls Uldis drīz ar māti palika divatā, jo tēvs bez vēsts pazuda Otrā pasaules kara beigās. Pēdējās ziņas bija no Vācijas. Puika auga ar mūziku un sportu — aktīvs un dzīvespriecīgs. 1965. gadā absolvēja Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti, un jau kopš tā laika viņš ir Nacionālā teātra aktieris. Bet jau studiju laikā debitēja filmā Cielaviņas armija.

Dumpja lomu krājums teātrī un kino ir iespaidīgs. Kā stāsta kinokritiķe Daira Āboliņa, interesanti, ka nav nevienas kinolomas, ko režisori būtu būvējuši tieši ar Dumpi kā galveno varoni. Šeit gan sarkaniem burtiem jāliek «bet». Visas Dumpja kinolomas skatītāju sirdīs atstājušas nozīmīgas pēdas, jo viņš, pat nebūdams galvenajā lomā, nospēlējis izcilas raksturlomas. Un tāpēc Dumpi nav iespējams sajaukt ar citu aktieri.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu