Velnu rijas kūlēja • IR.lv

Velnu rijas kūlēja

Justīne Kļava. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Dramaturģe Justīne Kļava vēl nav atguvusies no Spēlēju, dancoju pirmizrādes Nacionālajā teātrī, bet domās jau pārcēlusies uz Jaunā Rīgas teātra skatuvi, kur oktobrī gaidāms viņas lugas Fēlikss, Anatolijs un Ilona pirmiestudējums

Cik kafijas krūzīšu dienā izdzer dramaturģe? Kad notiek skatuves mēģinājumu process, rekords ir desmit krūzes dienā. 

Kā savā prātā un emocijās izkļūt no Raiņa velnu rijas, kurā esi pavadījusi pusgadu, un iestudējuma Spēlēju, dancoju mūzika skan galvā pat sapņos? Daudz jāguļ, jāklusē un jāstaigā gar jūru. 

Cik daudz grāmatu izlasa dramaturģe? Tik daudz, ka dzīvoklī starp grāmatu kalniem pašai nav, kur «apgriezties». 

Dramaturģe Justīne Kļava atzīstas, ka pati sevi neuztver nopietni, bet savu darbu gan. Viņa joprojām tiek dēvēta par jaunās paaudzes dramaturģi, lai gan pēdējo desmit gadu devums ir visai iespaidīgs — 11 oriģināllugas, otrtik citu autoru lugu un prozas darbu dramatizējumi. Ar Justīni Kļavu sadarbojušies visi Latvijas teātri, izņemot Ģertrūdes ielas teātri, kas ir gatavā likteņa ironija, jo tieši šī teātra garam Justīnes lugas varētu piegulēt kā pēc mēriem pašūts uzvalks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu