Iesim dabā ar atbildību un izpratni • IR.lv

Iesim dabā ar atbildību un izpratni

Publicitātes foto no ''Lauku ceļotājs''.
Juris Smaļinskis

Biedrības “Lauku ceļotājs”, vides, dabas aizsardzības, tūrisma NVO, valsts un pašvaldību speciālistu sadarbībā ir tapis Dabas tūrista ētikas kodekss – praktisks un ikvienam saprotams noteikumu kopums, kas palīdzēs baudīt dabu saudzīgi un atbildīgi.

Ideja par Dabas tūrista ētikas kodeksa (DTEK) nepieciešamību radās no garo distanču pārgājienu maršrutu – Jūrtakas (E9) un Mežtakas (E11) gājēju bieži uzdotajiem jautājumiem: “Vai, kā un kur piekrastē drīkst celt telti?”, “Kur un kā drīkst kurt ugunskuru?”, “Vai Jūrtaku var noiet visā garumā ar suni?” Minētie pārgājienu maršruti šķērso daudzas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas un dažādu pašvaldību teritorijas. Katrā no tām ir atšķirīgi noteikumi – ko drīkst un ko nedrīkst, taču dabā ne vienmēr ir saprotams, kuri noteikumi attiecas uz konkrēto vietu, jo pašvaldību administratīvās robežas nav iezīmētas. Lai padarītu situāciju skaidrāku, bija nepieciešams izanalizēt šos noteikumus un kopsavilkt tos ceļotājiem saprotamā saturā un formātā.

Kodeksa veidotāji
DTEK iniciatīva pieder Latvijas Lauku tūrisma asociācijai “Lauku ceļotājs”, uzrunājot un iesaistot 53 dažādu nozaru speciālistus no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, tūrisma ekspertus, pārstāvjus no valsts un pašvaldību iestādēm un nevalstiskajām organizācijām. Kopumā kodeksa tapšanā izanalizēti vairāk nekā 90 dažādi ar dabas un vides aizsardzību, teritorijas plānošanu un pārvaldību saistīti normatīvie akti – MK noteikumi, likumi, pašvaldību saistošie noteikumi. Balstoties uz DTEK satura izstrādes rezultātā iegūtajām atziņām, pašlaik top politikas priekšlikumi ilgtspējīgam tūrismam un atpūtai Latvijas piekrastē.

Labas manieres un drošība
Kodeksa saturs sadalīts piecās nodaļās:

  • “Dažādās dabas vidēs” – kādas tiesības un pienākumi ir tūristam vai apmeklētājam īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, mežos, ūdeņu krastos, jūras piekrastē, purvos, pie iežu atsegumiem, lauksaimniecības zemēs u. c., ko drīkst un ko nedrīkst darīt;
  • “Atpūta, nakšņošana, ēdiena gatavošana” – kur un kā var celt teltis, siet guļamtīklus, kurināt ugunskurus un gatavot maltīti dabā;
  • “Aktivitātes dabā” – kā videi draudzīgā veidā vērot un fotografēt dabu, iet pārgājienos, doties velobraucienos, sēņot, ogot, slēpņot (geocaching), vākt dabas kolekcijas, kur un kā pārvietoties ar mehāniskiem transporta līdzekļiem;
  • “Higiēna un atkritumi” – kā pareizi dabā nokārtot dabiskās vajadzības, ja nav pieejamas tualetes, un ievērot principu – “Ko atnes, to aiznes”;
  • “Drošība dabā” – kādi ir drošības pamatprincipi, kā orientēties dabā, kur un kā iegūt dzeramo ūdeni un ko darīt, ja mežā sastop dzīvnieku.

Kodeksu pašlaik var lasīt un lejuplādēt latviešu valodā . Būs pieejams arī tulkojums angļu valodā. “Lauku ceļotājs” aicina ikvienu, kam rūp Latvijas dabas vērtību saglabāšana, pievienot kodeksa saiti savās interneta vietnēs, sociālo tīklu kontos un citos resursos.

Dabas tūrista ētikas kodekss ir izstrādāts projektā “Zaļā Josta – vienoti noteikumi atpūtai dabā visās piekrastes teritorijās Latvijā” ar organizācijas European Green Belt atbalstu.

Autors ir Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” vides speciālists.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu