Bērni kultūras dzīvē • IR.lv

Bērni kultūras dzīvē

Lsm.lv kultūras ziņu redaktores Lienes Milleres meita Nacionālā mākslas muzeja izstādē Tikai neraudi! Foto no personīgā arhīva
Agra Lieģe-Doležko

Kas būtu jādara, lai jaunajiem vecākiem ar mazuļiem būtu pilnvērtīga piekļuve kultūras norisēm? Un kā tomēr neaizmirst par pārējo apmeklētāju labsajūtu?

Pirms Dziesmu un deju svētkiem informatīvo telpu pāršalca ziņa, ka lielo koncertu sēdvietu zonā nebūs iespējams uzturēties ar bērnu ratiņiem. Svētku vadības komandas pārstāvji uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts galvenokārt drošības apsvērumu dēļ, taču daudzi jaunie vecāki un aktīvisti norādīja, ka šādi ierobežojumi ģimenēm ar maziem bērniem lielā mērā liedz apmeklēt pasākumus. 

Vienlaikus diskusijās sociālajos tīklos daudzi pauda viedokli, ka liela daļa pasākumu zīdaiņiem un maziem bērniem nemaz nav piemēroti — viņi tur nejūtas labi, garlaikojas, traucē citiem pasākumu apmeklētājiem, savukārt vecāki neliekas ne zinis, ja bērns ir skaļš, spārda priekšā sēdošo vai raud. 

Kāpēc bērnu atrašanās kultūras norišu vietās un dažādos pasākumos tik ļoti polarizē sabiedrību, un vai īpaši bērniem paredzēto kultūras pasākumu klāsts ir pietiekams un plaši pieejams?

Jauno vecāku izolācija

Bērna pirmajos dzīves gados jaunie vecāki, it īpaši mammas, kuras Latvijā joprojām lielākajā daļā gadījumu ir tās, kas dodas bērna kopšanas atvaļinājumā, piedzīvo visai šokējošu sociālo izolāciju — it īpaši tās, kuras iepriekš dzīvojušas aktīvu sociālo dzīvi un bieži apmeklējušas kultūras pasākumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu