«Sava loma un vieta man vēl būs» • IR.lv

«Sava loma un vieta man vēl būs»

43
Foto — Gatis Rozenfelds
Aivars Ozoliņš

Krišjānis Kariņš neesot noguris, bet demisionē, lai palīdzētu savai partijai izveidot nākamo valdību

Aicinājām premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) uz interviju, kad viņš piektdien pēc nesekmīgām sarunām ar esošajiem koalīcijas partneriem bija paziņojis, ka veidos jaunu valdību. Taču pāris stundu pirms plānotās intervijas pirmdien viņš paziņoja, ka atkāpsies no amata un nākamo valdību neveidos. Par šī lēmuma iemesliem, nākamās valdības tapšanas prognozēm un viņa paša turpmākajiem plāniem sarunājāmies Ministru kabinetā.

Vēl piektdien teicāt, ka nemetīsiet plinti krūmos un nedemisionēsiet. Kas notika trīs dienās, ka tik krasi mainījāt nostāju? Vai tas bija tikai paša lēmums, vai arī bija spiediens no partijas, no prezidenta?
Nē, tas ir pilnīgi paša. Ir tāds izteiciens: rīts gudrāks par vakaru. Pateikšu godīgi — piektdien biju pārsteigts, ka partneri nepiekrita manam piedāvājumam. Faktiski tas tik nesamērīgs nebija — konkrētas lietas, kuras jāizdara līdz gada beigām, un ministru rokāde. Un kas notiek? Partneri faktiski piedāvāja, ka par ministru atbilstību lems viņi. Atņemt premjeram arī šo…

Tas ir raksturīgi šai koalīcijai no paša sākuma — Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts bija turējuši mani zināmā gūstā, neļaujot izveidot plašāku koalīciju, ko es gribēju, un visu laiku cenšoties diktēt, kā man būtu jāstrādā kā valdības vadītājam. Viņiem ir tiesības neatbalstīt un gāzt, bet viņi neļauj pa labi, neļauj pa kreisi, neļauj pieņemt lēmumus, kas nodrošinātu dinamismu. Man nekas cits neatlika, kā konstatēt, ka vajag jaunu valdību.

Nekas nav mainījies kopš piektdienas, tikai nākusi klāt viena lieta — valdības vadītājs būtu cits. Tā ir maksimālā iespēja, ka varētu izveidot plašu koalīciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu