Bites pilsētā – pieaugoša un pozitīva tendence

  • Pīters Pihers (Peeter Piher)
  • 31.07.2023.
Ilustratīvs attēls

Ilustratīvs attēls

Aizvien biežāk dzirdam par gadījumiem gan Latvijā, gan Igaunijā, kad dažāda veida uzņēmumi nolēmuši uz savu ēku jumtiem un terasēm izveidot nelielu bišu dravu. Interesants un, patiesību sakot, arī praktisks risinājums tas var būt arī restorāniem. Taču rodas jautājums – kāpēc šāda tendence radusies un pieaug?

Mazās bites lielā nozīme

Mēs regulāri dzirdam par bišu skaita samazināšanos un, cik svarīgas tās ir mūsu ekosistēmai. Bite ir pasaulē svarīgākais apputeksnētājs. Ja to populācija sarūk, samazinās arī augļu un  dārzeņu raža, kā rezultātā veikalu plaukti būtu tukši. Lai palīdzētu novērst bišu skaita samazināšanos, varam arvien vairāk pievērsties urbānajai biškopībai – izvietot bišu saimes uz māju jumtiem. Stropu ieviešana pilsētā veicina bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un dabai draudzīgu dzīvesveidu. Turklāt neliela bišu drava restorānam palīdz ne tikai rūpēties par bitēm un apkārtējo vidi, bet arī nodrošināt ilgtspējīgu pieeju savā darbībā – rodas iespēja saviem viesiem piedāvāt pašu rokām ievāktu medu. Svarīgi ņemt vērā arī to, ka pilsētā iegūts medus noteikti nav sliktāks par laukos iegūto. Gluži pretēji – bieži vien tieši pilsētas liepu medus tiek atzīts par garšīgāko. Viens no iemesliem ir tas, ka, salīdzinot ar lauku teritorijām, pilsētvides ir atbrīvotas no pesticīdiem, kas tiek izmantoti lauksaimniecības nozarē.

Bišu stropi pilsētvidē

Urbānā biškopība ir strauji izplatījusies daudzās Eiropas valstīs – Vācijā, Francijā, Austrijā un citur. Gandrīz ikvienā veikaliņā var iegādāties vietējo medu, bet restorāni, kam ir savas bišu saimes, tādu var piedāvāt arī viesiem. Vēl viens labums restorāniem no pašu ievāktā medus ir tā iegūšana no netālu esošiem ziediem un augiem, kas nozīmē, ka medus ir pavisam svaigs un tajā var sajust dažādas nianses – ne tā aromāts, ne garša nav paspējusi zaudēt savu spēku transportēšanas, ilgstošas uzglabāšanas vai iepakošanas dēļ. Līdz ar to arī ēdieni, kuros izmantots šāds medus, garšos citādāk.

Ņemot vērā, ka Tallina ir viena no zaļākajām pilsētām pasaulē ar vairākiem parkiem pilsētas centrā, arī restorāns Fotografiska jau četrus gadus ēdiena pagatavošanā izmanto savu bišu ievākto medu. Bišu stropi izvietoti uz sestā stāva jumta terases, nost no ikdienas cilvēku burzmas. Par tiem rūpējas dravnieks, kas regulāri ierodas pārraudzīt bišu saimes. Tiesa gan, šī ziemas sezona bija diezgan auksta, līdz ar to viena no saimēm to nepārdzīvoja, tomēr nākotnes plānos ir paplašināt restorāna dārzu, kas noteikti palīdzēs tām vēl veiksmīgāk iedzīvoties.

Medus - gards un veselīgs

Medus ir svarīga sastāvdaļa vairākās receptēs, un tam ir neskaitāmi pielietojumi. Piemēram, silta tēja ar medu, kad parādās pirmās saaukstēšanās pazīmēs, vai ikrīta brokastu putra. Taču vislielāko labumu sniedz neapstrādāts medus, jo tas saglabā visas savas dabiskās īpašības. Visbiežāk to var izmantot kā piedevu dažādiem ēdieniem un dzērieniem. Pašlaik receptēs cukurs bieži tiek aizstāts ar medu, turklāt tas tiek darīts ne tikai desertos, bet arī citos ēdienos, izmantojot kā mērci sieram vai gaļai. Papildus to var izmantot arī kombučas jeb tējas sēnes pagatavošanā.

Tā dēvēto urbāno bišu dravu izmantošana restorānos sniedz daudzveidīgus ieguvumus, sākot no svaiga medus piedāvājuma līdz izglītojošai pieredzei un ilgtspējīgas attieksmes veicināšanai. Šāda veida iniciatīvas veicina sabiedrības izpratni par dabu un atbalsta vietējo ekonomiku. Tādēļ bišu stropu ieviešana restorānos ir vērtīgs solis ceļā uz ilgtspējīgāku pilsētu ainavu un gastronomijas nozares attīstību.

 

Autors ir Fotografiska Tallin restorāna šefpavārs

Reklāma

Līdzīgi raksti

Viedoklis Ivonne Linnstade (Yvonne Lindstad)

Vecāki zina, kas ir labākais viņu bērniem, tam jāatspoguļojas arī pirmsskolu politikā

Absolūti lielākā daļa vecāku apzinās, cik svarīga loma bērna attīstībā ir kvalitatīvai izglītībai un drošai, atbalstošai videi. Turklāt, stāsts nav tikai par skolu, tas ir svarīgi no pirmās izglītības pieredzes – pirmsskolas. Tieši vecāki vislabāk pazīst savu bērnu, viņa personības iezīmes un raksturu, spējot izvērtēt, kad vislabāk uzsākt pirmsskolas un kuru bērnudārzu izvēlēties. Ja izvēli nosaka tikai izmaksas vai pašvaldību vai valsts iestāžu noteikumi, pastāv risks, ka tas nebūs labākais iespējamais variants bērna interesēm.

Viedoklis Renārs Deksnis

Kamēr kaimiņi jau operē ar robotiem, Latvija vēl gaida lēmumu – vai atpaliksim modernajā medicīnā?

Pēdējo gadu laikā robotizētā ķirurģija pasaulē ir piedzīvojusi strauju attīstību – šobrīd tā tiek izmantota vispārējā ķirurģijā, ai uroloģijā, ginekoloģijā, torakālajā un otolaringoloģijas jeb ausu, kakla un deguna ķirurģijā.

Viedoklis Edgars Turlajs

Kāpēc Lietuva var, Igaunija varēs, bet Latvija nevar? Bardaks ar kredītsaistību datiem

Eiropas Savienības līmenī ar "patēriņa kredītu direktīvas" starpniecību ir noteiktas vispārīgās prasības, kā kredītu devējiem izvērtēt patērētāju spējas atmaksāt savas kredītsaistības. Līdz ar to, vai un kādas datu bāzes ir obligāti izmantojamas šajā procesā, katra dalībvalsts nosaka pati. Latvijā izveidotā sistēma ir vissarežģītākā Baltijā, jo informācija par personas kredītsaistībām no visiem patērētāju kreditēšanas nozares dalībniekiem faktiski "dzīvo" gan valsts, gan privātās datu bāzēs. Turklāt nevienā datu bāzē nav informācija no visiem nozares dalībniekiem.

Viedoklis Agita Balbārde

Vai ģeopolitiskie satricinājumi ir izslēguši ilgtspēju no dienaskārtības?

Klimata pārmaiņas un ilgtspējīga attīstība pēdējos gados ir bijusi viena no centrālajām tēmām politiskajā un ekonomiskajā diskusijā, taču šobrīd ir vērojama satraucoša tendence – ģeopolitiskie satricinājumi draud izslēgt no dienaskārtības tādus jautājumus kā klimatneitralitātes mērķu sasniegšana, emisiju mazināšana un ilgtspējīgi risinājumi. Svarīgi apzināties, ka ilgtspēja nav īstermiņa kampaņa, tā ir ekonomikas un sabiedrības pielāgošanās realitātei – globāls dabas resursu izsīkums, ekosistēmas degradēšanās un klimata pārmaiņas rada tiešu ietekmi uz mūsu dzīves un biznesa vides kvalitāti.

Jaunākajā žurnālā