Portāls uz citurieni • IR.lv

Portāls uz citurieni

Kristīne Zaļuma. Vidzemes muižas un to bibliotēkas. Latvijas Nacionālā bibliotēka, 2022.
Pēteris Bankovskis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 3

Vēlme saskatīt grūti pamanāmo caurvij visu monogrāfiju

2019. gada rudenī—2020. gada ziemā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) bija skatāma izcila izstāde Neredzamā bibliotēka, veltīta 14 vēsturiskām grāmatu kolekcijām, kas veido LNB krājuma pamatu. Izstādi pavadīja vēsturnieces Kristīnes Zaļumas grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Togad, svinot LNB simtgadi, dienasgaismu ieraudzīja arī Zaļumas sagatavots nedaudz cita «profila» pētījums Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados. Var teikt, ka tieši LNB simtgades laikā pētniece iznāca spilgtā dienasgaismā. Lai gan jau 2014. gadā pamanījām viņas populārzinātnisko grāmatu par Liepupes muižu un publikācijas Latvijas Universitātes Žurnālā Vēsture dažus gadus vēlāk. 

2019. gadā klajā nāca arī LNB Zinātnisko rakstu 4. (XXIV) sējums, kurā lasījām par Bauņu, Braslavas un Dikļu muižas bibliotēkām. Vēl pēc gada kārtējā LNB Zinātnisko rakstu sējumā, kas bija veltīts dzejniekam un māksliniekam Karlam Gothardam Grasam, Kristīne Zaļuma pārsteidza ar daļēji pat sensacionālu ieskatu t. s. Rīgas praviešu kluba aktivitātēs, starp citu, apšaubot atsevišķas par dogmatiski pareizām uzskatītas Garlība Merķeļa vērtējuma detaļas. Savukārt par Merķeļa mājskolotāja gaitām pētniece rakstīja LNB Zinātnisko rakstu astotajā, tieši šim pretrunīgajam un dīdīgajam Vidzemes senatnes un citu sacerējumu autoram veltītajā sējumā.

Šogad pie lasītājiem nonāca Kristīnes Zaļumas, tagadējās LNB Letonikas un Baltijas centra vadītājas, opus magnum: monogrāfija divos sējumos Vidzemes muižas un to bibliotēkas (komplektā vēl ir burtnīca, kurā sīkā, blāvā drukā apkopoti vērtīgi pielikumi un tabulas par Vidzemes muižām, to veidiem, bibliotēkām tajās, kā arī ziņas par kultūras vērtību aizsardzības pilnvarniekiem trakajā un haotiskajā laikā no Latvijas valsts dibināšanas līdz Pieminekļu valdes izveidei). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu