No etiķetes līdz blakusproduktu otrai dzīvei – kā alus darīšanu padarīt ilgtspējīgāku?

  • Dace Šķēle
  • 22.06.2023
Alus darītavas "Aldaris" alus meistare Dace Šķēle. Publicitātes foto

Alus darītavas "Aldaris" alus meistare Dace Šķēle. Publicitātes foto

Ilgtspēja un videi draudzīgāki risinājumi ieņem aizvien būtiskāku lomu teju ikvienā sfērā. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, informācijas apritei un sabiedrības vēlmei dzīvot zaļāk, kā arī uzņēmumu iniciatīvām, daudzi procesi pēdējā desmitgadē ir būtiski mainījušies, tostarp arī alus brūvēšana. Videi draudzīgākas etiķetes, pārdomāts, otrreiz izmantojams iepakojums, ražošanas process ar resursu taupīšanas mehānismiem – šīs ir tikai dažas no lietām, kas palīdz darīt alu ilgtspējīgāk.

Nomazgājamas etiķetes un pārstrādājams iepakojums

Saskaņā ar “Mežpils alus” un pētījuma centra “Norstat” veiktās aptaujas datiem katrs desmitais respondents izvēlas alu, balstoties uz etiķetes izskatu. Tieši etiķete ir viens no elementiem, kas ir svarīgs ilgtspējas kontekstā. Izmantojot īpaši pielāgotas līmes un papīru, lai etiķetes būtu vieglāk nomazgājamas, tiek atvieglota pudeļu atkārtota izmantošana. Būtiska nozīme ir arī depozīta sistēmai, kurā iekļauts ne vien stikla, bet arī PET un skārda iepakojums. Ietekme uz vidi nenoliedzami mudina meklēt aizvien jaunus iepakojuma veidus, vienlaikus paturot prātā, ka mūsdienās tam jāpilda arvien vairāk funkciju. Ja kādreiz iepakojumam bija jānodrošina tikai drošas pārvadāšanas funkcija, šobrīd tam jāatbilst arī dažādiem ilgtspējas un dizaina priekšnoteikumiem.

Jaunākajā žurnālā