Būt pārmaiņu locim • IR.lv

Būt pārmaiņu locim

38
Elīna Pinto. Foto — Kristīne Madjare
Anda Burve-Rozīte

Partijas Progresīvie virzītā kandidāte Valsts prezidenta amatam Elīna Pinto (41) drošību uzskata par svarīgāko no prioritātēm

Pirms nedēļas savu kandidāti Valsts prezidenta amatam pieteica Saeimas opozīcijā strādājošā partija Progresīvie. 20 gadus Eiropas Savienības institūcijās un pamīšus arī Latvijā strādājošā juriste, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto līdz šim vairāk bijusi pamanāma ar saviem sabiedriskajiem pienākumiem — viņa ir diasporas aktīviste, vadījusi Eiropas Latviešu asociāciju. Kopš 2023. gada strādā Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā. 

Redzamākais sasniegums Latvijā: Pinto bijusi Valsts prezidenta Egila Levita padomniece modernas valsts un ilgtspējas jautājumos. 

Kandidēšanai uz augsto amatu Pinto izraudzīta tāpēc, ka Progresīvo ieskatā viņa ir līdere ar nevainojamu reputāciju un iestājas par tiesiskumu — korupcijas izskaušanu, visu ģimeņu aizsardzību, kā arī iestājas pret vardarbību. Kādas ir Pinto vērtības, un ko viņa vēlētos sasniegt Valsts prezidentes amatā? 

Jūs Latvijā esat zināma, bet ne plaši pazīstama. Ilgus gadus strādājat citās Eiropas valstīs. Cilvēku komentāri internetā, uzzinot par kandidēšanu, bija divējādi: vieni sprieda, ko gan jūs varat zināt par Latvijas problēmām, citi atzinīgi vērtēja profesionālo un arī dzīves pieredzi pasaulē. Vai varat pastāstīt par savu ģimeni, vērtībām, karjeras izvēli?
Esmu dzimusi Rīgā, uzaugu Jelgavā. Bērnības vasaras pavadīju Sēlijā pie vecvecākiem. Dzimtas saknes man ir Latgalē un Vidzemē, Jaunpiebalgas pusē. Nāku no lielas ģimenes: esmu vecākā no pieciem bērniem. Man ir trīs māsas un brālis. Kā vecākais bērns esmu mācījusies uzņemties atbildību, parūpēties. Mans tētis ir pensionējies Augstākās tiesas tiesnesis [Pēteris Dzalbe]. Tētis ieaudzinājis taisnīguma apziņu, viņam ir svarīgi principi un sekošana tiem. Mamma pēc profesijas ir mēbeļu inženiere, bet pirms pensijas strādāja nelielā lauku skolā par skolotāju. Ģimene man ir ļoti mīļa. Liela saime, braucam cits pie cita ciemos. Ģimene — tas ir spēks, drošais atspēriena punkts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu