Ārvalstu uzņēmumi ir ieinteresēti Latvijas studentu zināšanu potenciālā • IR.lv

Ārvalstu uzņēmumi ir ieinteresēti Latvijas studentu zināšanu potenciālā

1
Ilustratīvs attēls
Eduards Hegrs (Eduard Hégr)

Ciešāka augstākās izglītības un biznesa vides sasaiste ir aktuāls jautājums daudzviet pasaulē, turklāt uzņēmumu un augstskolu sadarbība var notikt ne tikai vienas valsts ietvaros. Patiesībā jau tagad ir daudz veiksmīgu piemēru, kā ārvalstu uzņēmumi veiksmīgi sadarbojas ar Latvijas augstskolām, liekot lietā studentu zināšanu potenciālu. Tas ir arī veids, kā samazināt darbaspēka trūkuma problēmu, sekmējot, ka darba meklētāju prasmes atbilst mūsdienu darba tirgum.

Runājot par augstskolu un uzņēmumu sadarbību, maldīgi domāt tikai STEM nozaru kategorijās. Protams, šajā jomā ir virkne veiksmīgu piemēru visā pasaulē, kad tieši universitāšu īstenotās pētniecības rezultātā rodas risinājumi problēmām, ar kurām ilgstoši saskārušies nozaru uzņēmumi, tomēr es aicinātu domāt plašāk. Personālvadība, pedagoģija un citas sociālās zinātnes arī sniedz plašas sadarbības iespējas un tematus pētniecībai. Déhora ir darbaspēka plānošanas un uzņēmumu pārvaldības kompānija, kas veic neatkarīgus, praktiskus un ekspertu pētījumus dažādu nozaru klientiem.

Mēs apvienojam savas pētniecības iespējas ar praktisko pieredzi, aktīvi sadarbojoties ar augstskolām un universitātēm, arī no Latvijas. Kāpēc tas ir būtiski? Pirmkārt, studentiem tas sniedz iespēju studiju laikā piedalīties svarīgos un vajadzīgos pētījumos, kuru rezultāti tiks integrēti mūsu klientu darbā. Tas pozitīvi ietekmē viņu motivāciju, turklāt nereti kalpo kā pirmais solis starptautiskas karjeras veidošanā. Jau studiju laikā iespējams veidot kontaktus ar uzņēmumiem no dažādām pasaules valstīm, demonstrējot savu potenciālu un zināšanas.

Iegūst arī uzņēmumi – studenti ir vērtīgs zināšanu avots, turklāt šādā veidā nereti iespējams iegūt svaigu un neatkarīgu skatījumu no malas, kas, ilgstoši darbojoties vienā uzņēmumā, reizēm iztrūkst. Vienlaikus tā ir arī iespēja salīdzināt pieejas – kā vienu un to pašu problēmjautājumu risina uzņēmumā un kā – universitāte. Turklāt, ja tas notiek starptautiskā līmenī, iespējams salīdzināt arī tirgus atšķirības un dažādas valstu pieejas. Ar akadēmisko partneri uzņēmumiem paveras daudz plašākas iespējas piedalīties dažādos projektos un īstenot jau pavisam cita līmeņa pētījumus.

Sadarbība ar universitātēm palīdz risināt arī kādu pavisam praktisku problēmu – darbaspēka trūkumu. Lai gan tiek uzskatīts, ka darbinieku trūkums Eiropā lielākoties ir IT nozare problēma, patiesībā lielākā vai mazākā mērā tas skar visas nozares.

Darbaspēka trūkums ilgtermiņā ir faktors, kas palēnina tautsaimniecības attīstību. Turklāt trūkst gan vienkāršu darbu darītāju, gan augsti kvalificētu profesionāļu. Raksturojot problēmas cēloni, kāpēc darba devēji saskaras ar grūtībām aizpildīt brīvās darba vietas, daudzi uzsver, ka piedāvājums neatbilst pieprasījumam. Proti, daudzu darba meklētāju prasmes ir mūsdienu darba tirgum neatbilstošas. Šo situāciju iespējams risināt, uzņēmumiem sadarbojoties ar augstskolām, kopīgi veidojot studiju programmas, kas atbilst darba tirgus prasībām.

Latvijā sadarbojamies ar Ekonomikas un kultūras augstskolu dažādos aspektos – tie ir kopīgi pētījumu projekti, kas vienlaikus ir mūsu klientu un augstskolas interesēs, kā arī prakses vietas studējošajiem un abpusēja zināšanu bāzes apmaiņa. Mēs kā uzņēmums varam piekļūt augstskolas un studentu zināšanu potenciālam un otrādi. Jauniešiem jau studiju laikā ir iespēja padziļināti ielūkoties dažādās nozarēs, izprast to problēmjautājumus un līdzdarboties risinājumu meklēšanā.

Lai gan daudzi uzņēmumi baidās sākt sadarbību ar augstskolām, domājot par laiku un citiem resursiem, ko tas prasa, vēlos iedrošināt, jo tas ir ieguldījums ne tikai attiecīgā uzņēmuma, bet tautsaimniecības kopējā nākotnē. Arī mūsu klienti reizēm mēdz jautāt, cik studentu iesaiste ir produktīva un kādus ieguvumus tā sniegs? Tad mēs darbojamies kā starpnieks un paraugs, ka šāda sadarbība sniedz būtiskus rezultātus.

 

Autors ir Čehijas uzņēmuma Déhora direktors

Komentāri (1)

kolpants 11.05.2023. 15.42

Конечно, заинтересованы! поэтому так много будущих студентов вообще планирую учиться заграницей и не возвращаться. И по совсем другим причинам, чем бредовым причинам Левита “с них требуют русский язык”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu